Arkkitehdin tervehdys – Brygga, Kruunuvuorenranta

Picture of Westpro

Westpro

11 lokakuuta, 2022

Puhutteleva Brygga nousee keskelle kehittyvää Kruunuvuorenrantaa. Ilmeikäs kokonaisuus muodostuu tornitalosta, luhtitalosta ja kerrostalosta, jotka kätkevät sisäänsä 51 kaunista kotia: viihtyisiä city-kaksioita, tilavia perheasuntoja ja ylellisiä penthouse-huoneistoja. Bryggassa nautitaan myös upeita näköaloja tarjoavasta saunaosastosta, monikäyttöisestä yhteistilasta ja kattoterassista, joka on vain asukkaiden käytössä.

Bryggan on suunnitellut arvostettu Arkkitehtitoimisto A6. Lue alta pääarkkitehti Eero Kairamon tunnelmat Bryggan suunnittelusta.

Arkkitehdin sanoin

Kruunuvuorenselän itärannalle vastapäätä kantakaupunkia rakentuu Helsingin uusi merellinen kaupunginosa.

Kruunuvuorenrannasta aukeaa vaikuttavia merimaisemia, kartanopuistoja ja vaihtelevaa saaristoluontoa. Rantaraitille ja virkistysalueille on lyhyt matka joka puolelta alueelta. Merellisen asuinalueen yhtenä ominaispiirteenä on valotaide.

Monista asunnoista ja rantabulevardeilta on näkymät meren yli: idässä idylliseen saaristoon, lännessä kantakaupunkiin, ja etelässä Suomenlinnaan.

Linnuntietä Helsingin keskustaan on kolme kilometriä. Rakenteilla oleva Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Kruunuvuorenrannan ja Kalasataman osaksi kantakaupunkia. Tuleva raitiotieyhteys vie vartissa keskustaan.

Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti 13 500 asukkaalle ja sinne syntyy noin 800 työpaikkaa.
Tärkeimmät palvelut, kuten koulu, päiväkoti ja pieni kaupallinen keskus löytyvät läheltä.

kruunuvuorenranta-brygga-westpro1-thumb
Arkkitehdin havainnekuva Bryggan asuinympäristöstä.

Korttelipihasta on korttelin osia yhdistävä ja visuaalisesti mielenkiintoinen yhteinen olohuone.
Pihan alla on pysäköintihalli, jossa autohallissa on varattuna paikka yhteiskäyttöautolle. Piha liittyy luontevasti ilman suuria tasoeroja vehreään pyöräily- ja jalankulkuraittiin.

Rakennus muodostuu kolmesta erilaisesta osasta. Frejankujan varressa on yksiaineinen, vaalea kahdeksankerroksinen pistetalo, Saaristolaivastonkadun varressa 6 kerroksinen lamellitalo ja etelään Ellidankujalle ja pihalle avautuvat rivitalomaiset asunnot. Näiden ”rivitalojen” katolla sijaitsevat asukkaiden yhteiskäyttöiset viljely- ja oleskeluterassit.

Visign_ visualisointi_westpro_ulkokuva2Yksityiselle kattoterassille on pääsy vain talon asukkailla. Näköalasauna sijaitsee tornitalon yläkerroksissa.

A24_OH_HR
Bryggassa on asuntoja moneen makuun. Tutustu vapaisiin asuntoihin tästä.

Asunnot ovat yksinkertaisen muotoisia ja huonetiloiltaan selkeitä. Kaikkiin asuntoihin saadaan avaria ja vaihtelevia näkymiä. Saaristolaivastonkadulla 6.kerroksessa sekä pistetalon 8.kerroksessa asuntojen päätilat ovat 5 m korkeat ja niihin liittyy parvikerros.

Merellisen kaupunginosan ainutlaatuisena osana Brygga tarjoaa kodin, jossa pääsee samaan aikaan saaristoluonnon ja laadukkaasti rakennetun kaupungin äärelle.

Arkkitehtiryhmä A6 Oy
Eero Kairamo, Paula Paaer, Jaakko Sutela, Antti Carlson, Emma Komi, Aleksi Ihme

 

Tutustu Bryggan koteihin