Koti meren äärellä – näin sisustat sen

Meren läheisyys vaikuttaa siihen, miten koti kannattaa sisustaa. Kannattaa panos...

Picture of Westpro

Westpro

22 joulukuuta, 2017

-QfkoRnQ-1Hektisen kaupunkielämän keskellä meren läheisyys rauhoittaa ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Mikä olisikaan parempaa, kun kiireisen päivän jälkeen istahtaa omaan olohuoneeseen rauhoittumaan ja katselemaan merimaisemaa. Parhaimmillaan meren välittömästä läheisyydestä ja tuoksusta saa nauttia niin suurista ikkunoista kuin omalta terassiparvekkeeltakin.

Päästä maisemat oikeuksiinsa

 

Meren läheisyys vaikuttaa siihen, miten koti kannattaa sisustaa. Todennäköisesti talon suunnittelussa ikkunoiden pinta-ala on maksimoitu merinäköalan suuntaan. Tällöin huonekalut kannattaa sijoitella niin, että suurista ikkunoista avautuva maisema pääsee mahdollisimman hyvin oikeuksiinsa. Olohuoneen sisustus on usein totuttu rakentamaan tv:n katselun ympärille. Jos kuitenkin mahdollista, harkitse erillistä tv-huonetta ja pyhitä oleskelutilojen energia seurustelulle ja rauhoittumiselle merimaiseman äärellä.

Westpro Portus uudiskohde Helsinki merinäköala

Sohva kannattaa sijoittaa niin, että näkymä siitä merelle on mahdollisimman hyvä. Voit myös koota istuskeluryhmän sohvasta ja parista nojatuolista, jotka ovat toisiaan vastakkain. Jos tila antaa periksi, voi istuskeluryhmän sijoittaa huoneen keskelle eikä seinän viereen, kuten usein on totuttu. Tilasta tulee näin ilmavampi ja siellä on helpompi kulkea. Panosta myös suureen ja laadukkaaseen mattoon, joka kokoaa istuskeluryhmän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Matto saa olla niin iso, että kaikki istuskeluryhmän huonekalut tai vähintäänkin sohvan ja nojatuolien etummaiset jalat tulevat sen päälle. Valitse huonekalujen koko tilan mukaan. Suureen tilaan sopivat parhaiten suuret huonekalut ryhmiksi sijoiteltuna. Pienemmässä tilassa sirot huonekalut toimivat paremmin. Kaikkien huonekalujen ei tarvitse olla samaa sarjaa, mutta niitä voi yhdistää vaikkapa yhteinen värimaailma tai muotokieli. Ikkunoista paistava auringonvalo saattaa haalistaa huonekaluja ja tekstiilejä. Ikkunoiden läheisyyteen olisikin hyvä valita auringonvaloa kestäviä kankaita. 

Westpro Portus_merenrantakotiMyös makuuhuoneen sisustus ja huonekalujen sijoittelu kannattaa rakentaa merimaisema huomioiden. Sängylle paras paikka on ikkunoista katsottuna vastapäinen seinä, jos pohjaratkaisu tämän sallii. Muhkea sängynpääty, pehmeä matto ja hyvä valaistus kruunaavat makuuhuoneen tunnelman. Vältä tuomasta työpistettä tai muita levottomia toimintoja makuuhuoneeseen ja sisusta se mieluummin vähäeleisesti, jotta nukkuminen häiriintyy mahdollisimman vähän. Satsaa myös riittäviin säilytystiloihin niin tavarat pysyvät paikoillaan.

 

Valitse oikeanlaiset verhot

 

Oikeanlaisiin verhoihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun ikkunapinta-alaa on paljon. Verhoilla voi säätää helposti auringonvalon määrää kodissa, mutta lisäksi ne pehmentävät ja viimeistelevät sisustusta sekä antavat tarvittaessa näkösuojaa. Oleskelutiloissa riittää usein valoa kauniisti siivilöivät ohuet verhot, joilla saa suodatettua kuumimman auringonpaahteen huoneesta. Esimerkiksi puuvilla, pellava tai ohut villakangas toimivat loistavasti ja ovat myös kaunis sisustuselementti. 

merellinen-sisustus-verhotMakuuhuoneessa tarvitaan sen sijaan kunnollista pimennystä, jolloin ikkunoihin voi valita joko pimennyskankaiset verhot tai pimentävän rullaverhon ohuempien verhojen lisäksi. Hotelleista tuttuun tapaan makuuhuoneessa toimiva ratkaisu on myös asentaa kaksi verhokiskoa vierekkäin kattoon. Ikkunaa lähempänä olevaan kiskoon voi asentaa valoa siivilöivät ohuet verhot ja toiseen kiskoon pimentävät verhot. Näin valon määrää ja auringonpaistetta huoneessa on helppo säätää aina tilanteen mukaan. 

merellinen-sisustus-verhot-makuuhuoneVerhojen valinnassa oleellista on kiinnittää huomiota  itse verhomateriaalin lisäksi myös verhotankoon ja etenkin sen sijaintiin. Liian alas ja lähelle ikkunaa asennettu verhotanko madaltaa huonetta, kun taas korkealle katonrajaan asennettu verhotanko tai -kisko tekee huoneesta korkeamman oloisen. Verhotangolle hyvä vaihtoehto onkin usein siisti ja huomaamaton verhokisko, joka voidaan asentaa seinään tai kattoon. Verhotangon tulisi olla myös riittävän pitkä.  Sen olisi hyvä tulla vähintään 30 cm ikkunan yli molemmin puolin, jotta verhot asettuvat kauniisti ikkunan sivuille eivätkä ole sen edessä. Näin myös ikkuna näyttää todellista suuremmalta. Mikäli ikkunat ovat koko seinän kokoiset, on paras vaihtoehto yleensä seinästä seinään ulottuva ja kattoon asennettu verhokisko. Muista varata verhokangasta riittävästi, jotta lopputulos on näyttävä. Suorien verhojen olisi hyvä ulottua lattianrajaan saakka.

 

Laadukkaita ja luonnonläheisiä materiaaleja

 

Veden läheisyys ja suurista ikkunoista avautuva merinäköala tuovat luonnon lähelle myös keskellä kaupunkia. Seesteistä tunnelmaa voi lisätä entisestään valitsemalla kodin sisutukseen luonnonmukaisia materiaaleja ja värejä. Aidot luonnonmateriaalit kuten puu, pellava, kivi ja nahka ovat kestäviä valintoja, jotka patinoituvat kauniisti ajan saatossa ja usein vain paranevat vanhetessaan.

Picture3.pngRauhallinen ja luonnollinen väripaletti toimii loistavasti sisustuksen pohjana ja sitä on helppo piristää pienillä yksityiskohdilla, kuten vaihtuvilla tekstiileillä tai rohkeamman värisillä tehosteseinillä. Syvänsiniset sävyt sopivat loistavasti korostamaan merellistä tunnelmaa ja tuomaan särmää muuten maanläheiseen väripalettiin. Luonnosta poimitut tummansinisen ja tummanvihreän sävyt ovat olleet sisustuksen trendeissä pinnalla jo jonkin aikaa ja jatkavat siellä edelleen. Murretuilla ja utuisilla sinisen sävyillä on helppo luoda rauhallista tunnelmaa makuuhuoneeseen, vaaleampi sininen raikastaa vaikkapa lastenhuoneessa. Tummansinistä voi rohkeasti valita myös kodin tekstiileihin, kuten mattoihin ja tyynyihin, miksi ei sohvakankaaseenkin.

Sanstuga-A21_OHViime vuosina valloillaan on ollut viherkasvibuumi, joka on tuonut viherkasvit kiinteäksi osaksi sisustusta. Kasvit ovatkin loistava tapa lisätä luonnonläheisyyttä ja kodikkuutta sisustukseen. Ne paitsi näyttävät hyvältä myös puhdistavat sisäilmaa. Valitse rohkeasti erilaisia kasveja ja ryhmittele niitä näyttäviksi kokonaisuuksiksi. Näin kasvien hoito sujuu myös paremmin, kun voit kastella useamman niistä kerralla.

 

Panosta ulkotiloihin

 

Kuten kodin muissakin tiloissa, kannattaa parvekkeenkin sisustamisessa lähteä liikkeelle omista tarpeista ja toiveista. Mitä tilassa tehdään eniten ja mihin tarpeisiin sen halutaan vastaavan? Onko toiveena tehdä parvekkeesta keidas auringonpalvojalle vai syödäänkö siellä illallisia ystävien kesken? Parveke kannattaa sisustaa näiden tarpeiden mukaan. Vältä turhaa tavaraa ja jätä sisustus mieluummin väljäksi.

Portus_INT_E31_DUX-1Parveketta sisustaessa oleellista on miettiä, mistä suunnasta ja mihin aikaan aurinko paistaa sekä missä suunnassa on parhaat maisemat. Sohva ja tuolit kannattaa sijoittaa näiden perusteella paraatipaikalle. Aurinkovarjolle tai muulle aurinkosuojalle on tarvetta, jos aurinko paistaa suoraan parvekkeelle.

Westpro_Portus_Helsinki_kattoterassiKatetulle parvekkeelle voi huoletta tuoda tekstiilejä, kuten mattoja, tyynyjä ja vilttejä. Helppo tapa lisätä myös parvekkeen viihtyisyyttä ovat viherkasvit. Kokonaisuus näyttää harkitummalta kun sijoittelet kasvit ryppäiksi. Valitse kasvit sen mukaan, mihin haluat ne sijoittaa. Toiset kasvit viihtyvät suorassa auringossa, toiset puolivarjossa tai varjossa.

Lyhdyt, taljat ja tyynyt viimeistelevät parvekkeen sisustuksen ja luovat sinne kodikasta tunnelmaa. Parhaimmillaan parvekkeen sisustus on silloin, kun se on luonnollinen jatkumo kodin muulle sisustukselle. Näin oleskelutilat jatkuvat saumattomasti sisältä ulos.

Westpro Portus_Asunto merinäköalaTiesitkö, että Westpro rakentaa Helsingin Verkkosaareen ainutlaatuista uudiskohdetta, Portusta? Tässä kohteessa merellinen sisustus pääsee oikeuksiinsa, onhan Portus rakennettu osin meren päälle.

TUTUSTU PORTUKSEN KOTEIHIN!

Lisää aiheesta:

Viisi unelmaa asumisesta - Näin suomalaiset haluavat asua!
Parvekkeesta toinen olohuone – katso ammattilaisen vinkit
Skandimodern, Art Deco ja Hygge - Sisustamisen suosikkitrendit