Tupaantuliaismenu uudessa kodissa


180313-WP-868mid
No niin – muutto ihan uuteen kotiin on takana ja taulutkin suurinpiirtein paikoillaan, on aika järjestää ystäville ihana illallishetki.  Sanotaan vaikka, että tupaantuliaiset aikuiseen makuun. Upouusi koti ottaa vastaan ensimmäiset vieraansa, mutta mitä löytyy menusta? 

Yksi ruuanlaiton parhaita puolia on ruokalistan suunnittelu – vai mitä, oletko samaa mieltä ?  Keittokirjojen herkullisiin kuviin upottautuminen ja blogien syövereihin kaivautuminen vie mennessään.  Tämän illallisen reseptit löytyivät keittiöpäällikkö Kari Aihisen ideoista ja tupaantuliaismenu oli valmis.

Vähän piti kyllä opetella uudessa keittiössä ennen kuin päästiin itse asiaan, Mielen laadukas liesi osoittautui kuitenkin olevansa vertaansa vailla. Heti kun muistin mihin kaappiin juuri se tarvittava kattila olikaan sijoitettu muuttopäivän iltana, alkoi homma sujua.

Mietin vähän, että olisiko sittenkin jälkiruuaksi tarjolla suklaa-tryffelikakkua luumu-portviinikastikkeella, mutta mansikkasalaatti vei raikkaudellaan voiton.

Ja näin se meni:

Ensin nostettiin malja uudelle kodille, tietysti kuplivaa proseccoa ja tehtiin tupatarkastus. 
Ihania ihastuksen sanoja tulvi ilmassa – kiitos!

Sitten käytiin pöytään ja nautittiin hyvästä ruuasta ja erinomaisesta seurasta.

Tarjolla oli

  • maa-artisokkakeittoa ja paistettua kampasimpukkaa
  • metsäkauriin karetta ja suppilovahveromuhennosta sekä paahdettuja uunijuureksia
  • basilikalla maustettu mansikkasalaatti ja jogurttimousse

Pari lasia hyvää viiniä kruunasi aterian ja espressokupillinen oli piste iin päälle.

Katso alta kaikki tupaantuliaismenun reseptit.


Alkuruoka: Maa-artisokkakeittoa ja paistettua kampasimpukkaa

 

DSC_0670-1MAA-ARTISOKKAKEITTO 

AINEKSET

  • 1 kg maa-artisokkaa
  • 200 g puikulaperunaa
  • 1 kpl salottisipuli
  • 8 dl kana- tai kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2-3 rkl voita
  • 200g smetanaa

TYÖVAIHEET

1. Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat noin 2x2 cm:n paloiksi. Viipaloi kuorittu sipuli ja kuullota 2 minuuttia voissa.
2. Lisää juurekset, kerma sekä maito ja keitä pehmeäksi.
3. Aja tehosekoittimella sileäksi, tarkista paksuus ja ohenna tarvittaessa kermalla tai kanaliemellä.
4. Tarjoa smetanan, paistetun kampasimpukan kanssa.

Vinkki
Ohje onnistuu myös sauvasekoittimella, mutta tällöin keitosta ei tule niin samettisen sileää.        

PAISTETTUA KAMPASIMPUKKAA

AINEKSET

  • 12 kampasimpukkaa
  • Rypsiöljyä tai kirkastettua voita
  • Merisuolaa
TYÖVAIHEET


1. Sivele kampasimpukat rypsiöljyllä tai kirkastetulla voilla.
2. Kuumenna pannu savuavan kuumaksi ja paista kampasimpukoita noin 1 - 1,5 minuuttia per puoli, kunnes simpukan pinta on kauniin kullanruskea. Ripottele kampasimpukoiden päälle merisuolaa.3. Tarjoa heti

DSC_0666

 

 

 

 

 

 

 

Pääruoka: Metsäkauriinkaretta, suppilovahveromuhennosta sekä paahdettuja uunijuureksia

 

DSC_0725-1PAISTETTUA METSÄKAURIINKARETTA

AINEKSET

  • 1,5 kg metsäkauriinkaretta (kyljyksiä yhteensä n. 16 kpl)
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia
  • 3 rkl oliiviöljyä

TYÖVAIHEET

1. Mittaa kulhoon suola, mustapippuria, timjami, rosmariini ja oliiviöljy. Hiero mausteet tasaiseksi seokseksi ja hiero ne kareen pintaan.
2. Laita sisälämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125°C:ssa, kunnes sisälämpö on 52-54°C. Kääri kare tiukasti folioon ja anna vetäytyä n. 10 minuuttia.
3. Leikkaa kyljykset toisistaan ja tarjoa.

DSC_0688DSC_0578-1DSC_0711

PAAHDETUT UUNIJUUREKSET

AINEKSET

  • 6 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1/2 mukulaselleri
  • 10 salottisipulia
  • 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

TYÖVAIHEET

1. Kuori ja lohko porkkanat, palsternakat ja sellerit peukalon kokoisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja puolita ne.
2. Kypsennä porkkana, palsternakka ja selleri reiällisessä höyrytysastiassa 100°C:ssa 25-30 minuuttia.
3. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää sipulit ja ruskista muutama minuutti. Lisää loput juurekset ja timjami. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
4. Ruskista hetki ja nosta pannu liedeltä. Tarjoile heti pihvien kera.

SUPPILOVAHVEROMUHENNOS

AINEKSET

  • 1 litra suppilovahveroja
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita
  • 5 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • pippuria

TYÖVAIHEET

1. Freesaa voissa suppilovahverot ja sipuli. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita.
2. Lisää kerma ja hauduta 10 min välillä sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja muhennoksen paksuus.

 

Jälkiruoka: Basilikalla maustettu mansikkasalaatti ja jogurttimousse

 

DSC_0739-1

AINEKSET

  • 8 dl mansikoita
  • 1/2 ruukku basilikaa

Sokeriliemi:

  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1/2 sitruunankuorta
  • basilikan varsia

Jogurttimousse

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1/2 sitruunankuorta
  • basilikan varsia

TYÖVAIHEET

Sokeriliemi:
1. Laita kasariin vesi, sokeri, sitruunan mehu, raastettu sitruunan kuori ja basilikanvarret.
Halkaise vaniljatanko pitkittäin kahtia ja raaputa sisus kasariin. Laita myös tangot kasariin.

2. Kiehauta liemi, peitä tuorekelmulla ja anna maustua 20 minuuttia.
3. Siivilöi liemi ja jäähdytä.

Jogurttimousse:
1. Sekoita jogurtti ja tomusokeri vispilällä sileäksi.
2. Lisää kerma ja vaahdota moussemaiseksi vaahdoksi.

Kasaa annokset:
1. Pilko mansikat puoliksi tai neljään osaa. Lisää joukkoon terävällä veitsellä pieneksi leikattu basilika.
2. Kaada jäähtynyt sokeriliemi mansikoiden päälle.
3. Kasaa mansikoita ja jogurttimoussea kerroksittain annosmaljoihin tai tarjoile suoraan jälkiruokalautasilta

DSC_0597

DSC_0549-1

 

 


patarouva-logoRuoanlaittoon intohimoisesti suhtautuvan Patarouvan keittiössä kokataan herkullista kotiruokaa sesongin parhaista raaka-aineista. Monipuolisista resepteistä löytyy niin inspiroivaa fuusioruokaa, suomalaisia ruokaperinteitä kunnioittavia kotiruokaklassikoita kuin juhlavia, useamman ruokalajin illallisia jaettavaksi yhdessä ystävien kesken.

Tervetuloa Patarouvan ruokapöytään!

 

Tiesitkö, että Westpro rakentaa korkealuokkaisia uudisasuntoja pääkaupunkiseudun parhaille paikoille?
Uusin kohteemme on ainutlaatuinen Portus Helsingin Verkkosaarenrannassa.

TUTUSTU WESTPRO-KOTEIHIN!