Kruunuvuorenrannassa kuulet meren ja luonnon kutsun

Picture of Westpro

Westpro

20 syyskuuta, 2022

Ei hevin uskoisi, että Kruunuvuorenrannasta on linnuntietä Helsingin keskustaan vain kolme kilometriä. Vaikka ympäristö on selkeästi kaupunkimainen, luonto on monimuotoisesti läsnä kaikkialla.

Kruunuvuorenrannassa upea merellinen luonto ja moderni kaupunkiasuminen lyövät kauniisti kättä.

Eloisaa kaupunkielämää

Kruunuvuorenrantaan rakennetaan noin 7 500 asuntoa kaikkiaan 13 000 kaupunkilaiselle. Alue tarjoaa kantakaupunkimaisen tiivistä asumista kaikkine palveluineen, mutta rakentaminen kunnioittaa luontoa ja alueen historiaa.

Talotyypit ovat vaihtelevia ja mukautuvat metsäiseen maastoon ja rantamaisemiin. Alueesta tulee moni-ilmeinen. Kerrostalot, townhouset, tornitalot ja kaupunkivillat muodostavat vaikuttavan mutta viihtyisän kaupunkiympäristön.

Kruunuvuorenranta öljysäiliö 468Kruunuvuorenrannan historiasta öljysatamana alueelle jää muistumiksi entisiä öljysäiliöitä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yhteen niistä on muun muassa luotu kansainvälisestikin palkittu valotaideteos Öljysäiliö 468.

Valotaide on kaiken kaikkiaan tärkeä osa Kruunuvuorenrannan ilmettä ja tunnelmaa. Alueesta tulee valon kaupunginosa, kun rakennusten pihoihin ja julkisivuihin toteutetaan niin isoja kuin pieniä valotaideteoksia, jotka korostavat sekä rakennetun ympäristön että luonnon kauneutta.

Meri on aina läsnä

Kruunuvuorenrannassa meri on aina läsnäKruunuvuorenrannassa voi nauttia vaikuttavista merimaisemista, kartanopuistojen kauneudesta ja vaihtelevasta saaristoluonnosta. Rantaraitille ja virkistysalueille on lyhyt matka joka puolelta.

Merellisyys on helppo aistia monella tapaa. Rantaa kiertävillä ulkoreiteillä ja luontopoluilla kuljeskellessa voi hurmaantua sekä meren tuoksusta että pittoreskeista näkymistä Suomenlinnaan ja kantakaupunkiin.

Kruunuvuorenranta kehittyy koko ajan, joten vastaisuudessa meren tarjoamat mahdollisuudet ovat hyödynnettävissä yhä monipuolisemmin, kun uimarannat ja venesatamat valmistuvat.

Kartanotunnelmaa, kauniita puistoja ja luonnonsuojelualueita

Suuri osa Kruunuvuorenrannasta jää yleiseen käyttöön puistoiksi, luonnonsuojelualueiksi ja virkistysalueiksi. Alueen vanhat huvilat ja arvokkaat kartanot puistoineen luovat tunnelmalliset puitteet leppoisiin kävelyretkiin.

Kruunuvuorenrannassa riittää koettavaa myös luonnonmukaisempia elämyksiä haikaileville, sillä on useampikin luonnonsuojelualue.

Aivan ensimmäiseksi pitää mainita aarnilampea muistuttava Kruunuvuorenlampi. Noin 2 400 vuotta sitten merestä erkaantunut lampi on eittämättä yksi Helsingin hienoimpia, ja se onkin ympäristöineen merkitty luonnonsuojelualueeksi. Vajaan puolen hehtaarin kokoisen lammen soinen ympäristö on lähes koskematon, joten se on sykähdyttävä elämys. Kruunuvuorenlammen rantamilla on helppo hiljentyä ja rauhoittua tai tutkiskella sammakoita ja bongailla lintuja.

KruunuvuorenlampiMuut Kruunuvuorenrannan ympäristössä olevat luonnonsuojelualueet ovat Stansvikin lehto ja tervaleppäkorpi sekä lehmusmetsikko Kruunuvuoren kaakkoisosassa.

Stansvikin lehto ympäröi vanhaa kaivosaluetta ja on kooltaan reilut viisi hehtaaria. Kaivoskuilut ovat vuosien mittaan täyttyneet vedellä, joten ne on aidattu. Kuilujen ympärillä olevaan luontoon kannattaa kuitenkin tutustua. Sopivasti rämettyneessä lehtomaisemassa on helppo kulkea, sillä sinne on tehty polkuja ja portaikkoja.

Stansvikin kartanon kaakkoispuolella sijaitsevaa Tahvonlahdenniemeä ei sovi unohtaa Kruunuvuorenrannan luonnosta puhuttaessa. Se on nimittäin Helsingin edustavin harjumuodostelma Kallahdenharjun ohella.

Tervetuloa Kruunuvuorenrantaan – tulet ihastumaan ikihyviksi!Tiesitkö, että
Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu Westpron ainutlaatuinen uudiskohde Brygga?  Kruunuvuorenrannan upeat ulkoilu- ja virkistyskohteet alkavat heti kotiovelta.

Tutustu Bryggan koteihin