Viisi syytä kiinnostua uudisasunnosta

Lue mitä asioita kannattaa puntaroida valintaa uuden ja vanhan välillä tehdessä.

Picture of Westpro

Westpro

26 helmikuuta, 2020

Sitä oikeaa asuntoa jäljitettäessä moni aprikoi uuden ja vanhan asunnon hankinnan välisiä eroavaisuuksia. Joillekin päätös on helppo, etenkin jos kiikarissa on asunto alueelta, jolla uudistuotantoa ei vain ole. Useimmille meistä päätöksenteko ei ole noin yksinkertaista: valinnassa kun painavat usein myös kukkaro, alueen palvelut ja tulevaisuuden näkymät. Seuraavassa lyhyt listaus asioista, joita kannattaa puntaroida valintaa uuden ja vanhan välillä tehdessä.Rantaharju-8-E97,-Espoo-(5)

1. Uusi asunto on suunniteltu huomisen tarpeisiin

Uudisasuntoja suunniteltaessa katsotaan aina vuosiksi eteenpäin. Tämä näkyy mm. asuinneliöiden järkevämpänä hyödyntämisenä vanhoihin verrattuna. Myös nykyiset perhekoot ja muuntelutarpeet on otettu huomioon. Säilytystilaa on asunnoissa usein enemmän kuin vanhoissa ja varastotilatkin ovat helpommin käytettävissä. Autopaikat ovat usein pihakannen alla ja mukavuutta arkeen lisää suora kulku porraskäytäviin. Lisäksi asumisen nousevia trendejä on huomioitu mm. autojen latauspistokkeiden määrässä sekä yhteisöllisyyden heräämisessä. Kannattaa myös huomioida, että joukkoliikenteen kehityksen painopisteet ovat uusissa, rakennettavissa asuinalueissa.

2. Uudessa tekniikka pelaa

Jokainen vanhassa asunnossa asunut tietää, että pistorasioita on aina liian vähän tai ne ovat väärässä paikassa. Uudisasunnossa tekniikka on osa sisäänrakennettua asumisviihtyvyyttä: nopea internet, antennipistokkeet ja tarpeemme sähkölaitteiden käytölle on huomioitu jo rakennusvaiheessa. Parhaat keittiökoneet ilahduttavat päivittäin ominaisuuksillaan eikä uusien laitteiden sähkönkulutuskaan enää päätä huimaa. Myös nykyaikaisia kulunhallintajärjestelmiä on mahdollista hyödyntää ovien lukitukset ja jopa hissin toiminnat yhdistäväksi saumattomaksi, turvalliseksi kokonaisuudeksi.

3. Asumisen kustannukset ennakoitavissa

Vanhan asunnon ostajan on oltava hereillä tulevien korjaustarpeiden osalta. Katto-, julkisivu- ja putkiremontit ovat paitsi suuria kuluja, suuret remontit vaikuttavat merkittävästi asumisviihtyvyyteen. Uudisasuntoa hankkiessasi voit ennakoida asumisen kustannuksia vuosiksi eteenpäin. Yhtiö- ja hoitovastikkeet ovat veden ja sähkön kulutuksen lisäksi ainoita kuluja, koska voit unohtaa kalliit remontit ja nauttia siitä, että kaikki on uutta ja toimivaa.

4. Uudessa arvo säilyy

Remonttihuolettomuudesta johtuen, hyvälle sijainnille rakennetulla uudisasunnoilla on yleisesti kohtuullisen hyvä jälleenmyyntiarvo. Arvon säilyminen on todennäköisempää kuin vanhassa asunnossa, jossa voi aina tulla vastaan yllättäviä, itsestä johtumattomia korjaustarpeita. Jo lähes joka kolmas asuntokauppa tehdäänkin pääkaupunkiseudulla uudesta asunnosta (lähde: Rakennuslehti).

5. Rakennuttaja vastaa työnsä jäljestä

Ennen uuden kodin omistusoikeuden siirtymistä osakkeenomistajalla on mahdollisuus tutustua uuteen kotiin muuttotarkastuksen muodossa. Tässä yhteydessä mahdollisesti havaitut puutteet ja virheet kirjataan ylös ja ne korjataan ennen muuttoa tai vuositarkastuksen yhteydessä, joka pidetään 12-15 kuukauden kuluttua valmistumisesta.  Senkään jälkeen asunnon ostajan ei tarvitse olla huolissaan: rakennuttajan vastuu mahdollisista piilevistä rakennusvirheistä päättyy vasta kymmenen vuoden päästä rakennuksen käyttöönotosta.

Ladattava uudiskohteen ostajan opas 

Lisää tietoa uudiskohteen ostamisesta löytyy julkaisemastamme Uudiskohteen ostajan oppaasta, jonka voit ladata alla olevasta linkistä. Huolettomia asumisvuosia!

LATAA OPAS

Lisää aiheesta:

Westpro Moment 2019 -tapahtuma 23.11.2019
Westpro - 20 vuotias laatukotien rakentaja osa 1
Rakennamme kotia sinulle