Westpro - 20-vuotias laatukotien rakentaja osa 1

Mistä kaikki alkoi? Miten Westprosta tuli rakentaja, joka se tänä päivänä on?

Picture of Westpro

Westpro

3 heinäkuuta, 2019

Westpro on 20 vuoden aikana kasvanut pienestä kahden kaveruksen unelmasta noin 63 miljoonan euron liikevaihdon keskisuureksi rakennusyhtiöksi. Alkuperäinen ideologia korkeatasoisesta asuntotuotannosta on pysynyt ennallaan. 

Juhlavuoden kunniaksi Westpron tarina on kerätty yksiin kansiin. Neliosaisessa Westpro 20 v. -artikkelisarjassa kerromme Westpron tarinan laatukotien rakentajana. Artikkelisarjassa on otteita Westpron juhlavuosikirjasta.  Kirja on luettavissa kokonaisuudessaan Westpron showroomilla sekä täällä.

Westpro-Juhlakirja

Alkusanat 

ME OLEMME WESTPRO – ESPOOLAINEN VUONNA 1999 PERUSTETTU RAKENNUSLIIKE. ERITYISOSAAMISTAMME OVAT LAADUKKAAT JA YKSILÖLLISET ASUNNOT, RANTAKOHTEET SEKÄ ASUINRAKENNUKSET,JOITA RAKENNAMME PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARHAILLE PAIKOILLE.

Aloitimme taipaleemme tekemällä korkealuokkaisia pientaloja Espoon ja Helsingin ranta-alueille. Ultivista-konsernin mukaantulo omistajaksemme mahdollisti yrityksemme kasvun suurten kohteiden toteuttajaksi. Historiamme merkittävin hanke on Helsingin Verkkosaarenrantaan osin meren päälle nouseva Portus – todella upea ja Suomen mittapuulla ennennäkemätön uudiskohde. 

Toimintamme kulmakiviä ovat laatu, asiakaslähtöisyys, hyvät sijainnit ja yksilöllisyys. Mottomme on: Sen tietää kun on vihdoin kotona. Myös arkkitehtimme ja suunnittelijamme ovat oppineet tuntemaan asiakkaidemme tarpeet. Westpron asunnoista on sanottu, että ne tunnistaa välittömästi Westpron kodeiksi.

Haluamme vaalia myös tulevaisuudessa alkuperäistä, jo 20 vuotta sitten luotua arvomaailmaamme. Asuntojen määrän kasvaessa emme aio laskea standardejamme suunnittelun, rakentamisen ja huolellisen työnjäljen saralla, sillä meille on edelleen tärkeää erottua omaleimaisella tuotannollamme. Olemme ylpeitä siitä, mitä olemme tehneet ja mitä tulemme tekemään.Ensimmäinen osa
Westpro tänään

WESTPRON LIPPULAIVAHANKE PORTUS ON MALLIESIMERKKI YHTIÖN VAHVUUKSISTA. SE VOITTI ROHKEALLA JA INNOVATIIVISELLA SUUNNITELMALLAAN YLIVOIMAISESTI HELSINGIN KAUPUNGIN JÄRJESTÄMÄN ARKKITEHTUURIKILPAILUN, JOHON OSALLISTUIVAT MAAN SUURIMMAT JA MERKITTÄVIMMÄT RAKENNUSLIIKKEET. VANKKA KOKEMUS TEKNISESTI HAASTAVASTA RANTARAKENTAMISESTA LOI VIIMEISEN SINETIN YKKÖSSIJALLE.

Portus edustaa kaikkea sitä, mistä Westpro on opittu tuntemaan: laatua, yksilöllisyyttä, asiakaslähtöisyyttä, hyvää sijaintia, ajattomuutta, kädentaitoa, ammattiylpeyttä, kotimaisuutta ja ainutlaatuista asumista meren rannalla, osin jopa meren päällä. Siitä tulee arkkitehtoninen mestariteos, johon kuuluvat myös oma satama, henkeäsalpaava merinäköala ja oma rantasauna keskellä pääkaupunkia. Nämä kaikki yhdessä tekevät Portuksesta myös kansainvälisesti ainutlaatuisen kohteen.

- Saimme hyvin yksinkertaisen ohjeen Westprolta: tämä on nyt sellainen kisa, joka pitää voittaa, Portuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Tapio Saarelainen Arkkitehtiryhmä A6 Oy:stä muistelee hymyillen vuoden 2013 tapahtumia. 

Kilpailutyö piti laatia asemakaavan luonnoksen pohjalta, mutta siihen sai tehdä muutosehdotuksia. Valmistui kaksi suunnitelmaa, maltillinen alkuperäisen kaavaluonnoksen mukainen ja toinen rohkeampi ehdotus. Kilpailuun osallistuttiin molemmilla suunnitelmilla. Helsingin kaupungin arvosteluraadin puheenjohtaja, tonttipäällikko Sami Haapanen totesi myöhemmin, että tämä jälkimmäinen, ennakkoluulottomampi versio, erottui ylivoimaisesti edukseen muista. 

- Ratkaisu oli kaupunkikuvallisesti hyvä. Suurten terassien ja parvekkeiden käytöstä tuli impulssi Westprosta, siitä kiitos heille, kuten myös siitä, että he uskalsivat ilmoittaa hulppeammankin version kisaan. Westpro haluaa rakentaa hyville paikoille laadukkaita asuntoja ja ottaa kaiken irti tontista. Tämä on todella harvinaista Suomessa, ja siksi heidän kanssaan on hienoa tehdä yhteistyötä, Saarelainen sanoo.

Portus sai alkunsa Westpron historian suurimmassa käännekohdassa. Jättihankkeeseen lähtemisen mahdollisti Westpron siirtyminen kokonaan Ultivista- konsernin omistukseen. Ultivistan mukaantulo yhtiön osakkaaksi 35 prosentin osuudella ja rahoituksen takaajaksi vuonna 2004 oli ollut ratkaiseva ensimmäinen askel kohti suurempia rakennuskohteita. Vuonna 2011 Ultivistan omistusosuus yhtiöstä oli noussut 76 prosenttiin, mutta Westpron kasvu myös liiketaloudellisesti vakavaraiseksi toimijaksi loksahti kohdalleen vasta täydellisen omistajanvaihdoksen myötä.

Westpro-historiikki-9

Westpron viime vuodet ovat olleet hallittua kasvua. Se on nykyään keskisuuri rakennusyhtiö 63 miljoonan euron liikevaihdollaan. Westpron kasvutarina idealistisesta realistiseksi rakennusyhtiöksi on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana, Schemeikan toimitusjohtajakaudella.

Portus_INT_E31_DUXPortus, Helsinki 

Portus, kuten kaikki Westpron rakennushankkeet, käynnistyy taitavasta maanhankinnasta ja harkitusta suunnittelusta jatkuen laadukkaaseen rakentamiseen, jossa Westpro pyrkii aina toimimaan itse pääurakoitsijana. Tarkkaan harkittu oma markkinointi ja tehokas myyntiprosessi sekä vastuullinen jälkimarkkinointi viimeistelevät kokonaisuuden.

Westpro on rakentanut Espooseen ja Helsinkiin kahdenkymmenen vuoden aikana 30 asunto-osakeyhtiötä. Asuntomäärällisesti tämä tarkoittaa yli 700 kotia. Asuntotuotanto on ollut monimuotoista aina Helsingin keskustan historiallisista saneerauskohteista Espoossa sijaitseviin suurempiin asuntokortteleihin. Yhtenä viimeisimmistä valmistui Asunto Oy Casa Ora, joka oli tyylillisesti kuin paluu Westpron juurille – 14 korkealuokkaista pientaloasuntoa merenrannassa Espoon Koukkuniemessä.

PORTUKSEN UPEA SIJAINTI MERENRANNASSA ANTAA HYVÄT LÄHTÖKOHDAT MERELLISTEN AIHEIDEN KÄYTTÖÖN RAKENNUKSEN ARKKITEHTUURISSA JA SISUSTUSSUUNNITTELUSSA. MERIHENKISYYDEN LISÄKSI HANKKEEN ARKKITEHTUURI POHJAUTUU MODERNIN ARKKI- TEHTUURIN PERINTEESEEN JA MUOTOKIELEEN.

Portus_Facade_C_01Portus, Helsinki 

"VIIHTYISÄN JA TYYLIKKÄÄN PIHAKANNEN KRUUNAAVA ASUKKAIDEN YHTEINEN SAUNARAKENNUS ON TYYPILLINEN WESTPRON IDEA. RANTASAUNASSA ON ISO VILVOITTELUTERASSI MERINÄKYMIN. TERASSILTA PÄÄSEE SUORAAN  PORTUKSEN OMALLE LAITURITASOLLE JA MEREEN UIMAAN. RANTASAUNAN SIJOITTELUSSA ON LUOTU AINUTLAATUISET TILAT ESTEETTÖMÄN MERIMAISEMAN IHAILUUN YKSITYISYYTTÄ KUNNIOITTAEN."

-QfkoRnQ-235191-editedPortus, Helsinki 

9ZScHkiAPortus, Helsinki 
Portus tekee lähtemättömän vaikutuksen niin ulkoapäin kuin sisältäkin. Sisustuksessa korostuvat luonnolliset ja laadukkaat materiaalit yhdistettynä asuntojen väljyyteen ja ilmavuuteen. 
Suurista ikkunoista avautuu ympäröivä merellinen kaupunkimaisema

PORTUS-KOTIEN KAUNIIT VÄRIMAAILMAT ON SUUNNITELTU SOPIMAAN SAUMATTOMASTI YHTEEN KAIKKIEN ASUNTOTYYPPIEN JA POHJARATKAISUJEN KANSSA. INSPIRAATIOTA OLEMME AMMENTANEET ALUEEN LUONNOSTA, MERESTÄ JA URBAANISTA SIJAINNISTA.

ASUNTOJA ON SUUNNITELTU MONENLAISIIN ELÄMÄNTILANTEISIIN. ASUNTOVALIKOIMASTA LÖYTYY ERILAISIA ASUNTOJA PIENISTÄ YKSIÖISTÄ SUURIIN KAHDEN TERASSIN PERHEASUNTOIHIN.

 

Seuraavaksi julkaistaan artikkelisarjan Toinen osa - Ensimmäiset kymmenen vuotta.


 

Tiesitkö, että Westpro rakentaa korkealuokkaisia uudisasuntoja pääkaupunkiseudun parhaille paikoille?
Kauniit yksityiskohdat, laadukkaat materiaalit ja kodinkoneet, tilaa ja valoa - Tätä kaikkea on Westpro-koti.

TUTUSTU WESTPRO-KOTEIHIN!

Lisää aiheesta:

Westpro - 20-vuotias laatukotien rakentaja osa 2
Myynnin laatu - mitä se on ja miten sitä mitataan?
Onko laatu tunne vai mitattava suure?