Westpro - 20-vuotias laatukotien rakentaja osa 2

Paluu juurille - Lue alta millaisia olivat ensimmäiset Westpro-kodit!

Picture of Westpro

Westpro

26 heinäkuuta, 2019

Westpro on 20 vuoden aikana kasvanut pienestä kahden kaveruksen unelmasta noin 63 miljoonan euron liikevaihdon keskisuureksi rakennusyhtiöksi. Alkuperäinen ideologia korkeatasoisesta asuntotuotannosta on pysynyt ennallaan. 

Juhlavuoden kunniaksi Westpron tarina on kerätty yksiin kansiin. Neliosaisessa Westpro 20 v. -artikkelisarjassa kerromme Westpron tarinan laatukotien rakentajana. Artikkelisarjassa on otteita Westpron juhlavuosikirjasta.  Kirja on luettavissa kokonaisuudessaan Westpron showroomilla sekä täällä.
Mihin Westpro rakensi ensimmäisen kohteensa? Millaisia olivat ensimmäiset Westpron rakentamat talot? Minkä asunto-osakeyhtiön ensiesittelyssä kävi yli 150 henkilöä? Lue vastaukset näihin kysymyksiin Westpron artikkelisarjan toisesta osasta!


Toinen osa
 

Ensimmäiset kymmenen vuotta 

Westpro syntyi vuonna 1999.

Yhtiön perustivat kaksi maalta kaupunkiin muuttanutta yrittäjää, joilla oli unelma. Unelma rakentaa, jotain sellaista, joista ihmiset haaveilevat: modernista ja ekslusiivisesta arkkitehtuurista, yksilöllisistä ratkaisuista, korkeatasoisista materiaaleista laadukkaasta käsityöstä sekä parhaista sijainneista. Aloitimme taipaleemme tekemällä korkealuokkaisia pientaloja Espoon ja Helsingin ranta-alueille.

Ensimmäinen kohde, Asunto Oy Lohenevä 4, valmistui Espoon Haukilahteen vuonna 2001. Yhtiö koostui neljästä korkeatasoisesta erillistalosta, joissa kaikissa oli tilavat pohjaratkaisut, laadukkaat materiaalit ja kahden auton autotallit kauko-ohjattavilla ovilla. Asunnot myytiin nopeasti. Unelma alkoi konkretisoitua.

Tämän jälkeen uusia kohteita rakennettiin Espoon parhaille arvoalueille. Yhtiö keskittyi yksilöityyn laaturakentamiseen sekä pieniin ja uniikkeihin asunto-osake- yhtiökokonaisuuksiin, kunnes kaikki muuttui vuonna 2004. Mahdottomasta tuli mahdollista, kun Ultivistan pääomistaja Mikko Laakkonen astui mukaan kuvaan. Helsingin Kuusisaaressa oli myynnissä iso rantatontti, jonka Westpro halusi ehdottomasti ostaa. Yhtiö ei kuitenkaan saanut mistään rahoitusta hankkeelle. Kun Laakkonen kuuli tontista ja perehtyi Westpron suunnitelmiin, hän lupasi hoitaa Ultivistan kautta rahoituksen. Ultivista hankki samalla 35 prosenttia Westpron osakekannasta. 

Ultivista mahdollisti Westpron kehityksen ja myös suurempien asuntokokonaisuuksien rakentamisen – laadusta tinkimättä. Tästä alkoivat Westpron kasvun vuodet. Yhtiö markkinoi näyttävästi itseään arvokiinteistöjen rakentajana.

Kuusisaaren onnistuneen tonttikaupan ja Ultivistan mukaantulon lisäksi Westpro sai vihdoin haaviinsa arkkitehdin, jota se oli metsästänyt viisi vuotta. Polo Sarpaneva suunnitteli yhtiölle taloja, jotka tekivät Westprosta Westpron: Kuusisaaren Krogiuksenrannan, Nuottaniemen Nuottakallion, Munkkiniemen Helmen ja Lauttasaaren Veneenveistäjänrannan, jota monet pitävät Westpron historian kruununjalokivenä.

Westpron ensimmäinen isompi kohde oli edistyksellistä skandinaavista kivitalorakentamista edustanut Asunto Oy Krogiuksenranta, joka valmistui yllä mainitulle Kuusisaaren tontille vuonna 2005.

Yhtenäinen ja suuri merenrantatontti omalla yksityisrannalla mahdollisti poikkeuksellisen kuuden rantatalon ja seitsemän paritalon asuntokokonaisuuden, jollaista ei oltu Helsingissä aikaisemmin nähty. Talot sijoitettiin merenrannan ja kukkulan väliin tontin eteläreunaan. Rantatalot ryhmitettiin pareiksi, jolloin tonttiin saatiin väljyyden tuntua ja avattua näkymiä merelle myös kukkulalle sijoitetuista rakennuksista. Yhtiön omaan rantaan rakennettiin venelaituri asukkaiden käyttöön. Tontin autopaikoitus sijoitettiin rinnetalojen alle. Kohde saavutti suuren huomion mediassa, ja 190-240 neliön suuruiset asunnot myytiin nopeasti.

Krogiuksenrannan valmistumisen jälkeen Westpron kasvutarina eteni vauhdilla. Uusi merkkipaalu saavutettiin vuonna 2007, kun yhtiön ensimmäinen kerrostalokohde, 25 asunnon yhdistetty rivitalo ja pienkerrostalo, Asunto Oy Munkkiniemen Helmi, valmistui. Nuottakalliossa ja Munkkiniemen Helmessä Arkkitehtitoimisto Sarpaneva Oy:n yhteistyökumppanina oli Arkkitehdit D4 Oy.

Seuraavana vuonna saavutettiin jälleen uusi aluevaltaus. Westpro saneerasi Asunto Oy Korkeavuorenkatu 41:n ullakkotilat näyttäviksi luksusasunnoiksi. Suojellun 1880-luvun uusrenessanssitalon ullakolle toteutettiin neljä ullakkoasuntoa. Katolle palautettiin kadonneita julkisivun yksityiskohtia, joiden taakse kätkettiin ullakon asuntoja palvelevia kattoikkunoita ja valoaukkoja. Ikkunoiden ja terassien kautta asuntoihin avautuivat hulppeat näkymät. Saneerausprosessin arkkitehtina toimi Kirsi Korhonen, josta tuli myöhemmin Westpron modernin ajan kohteiden näkyvin pääsuunnittelija 2010-luvulla.

Westprolla oli työn alla saneerauskohde Asunto Oy Asta Bostads Lapinlahdenkadulla, Helsingin Kampissa. Alkuperäiseen, vuonna 1929 rakennettuun taloon tehtiin uudisasuntoja. Vastoin yleisiä odotuksia kaikki 21 asuntoa suorastaan vietiin käsistä. Ensiesittelyissä kävi yli 150 henkilöä, ja yhden päivän aikana myytiin 14 asuntoa. Lisäksi Westpron jättihanke Koukkuniemenranta käynnistyi tonttikaupoilla Espoon Matinkylässä.

Vuonna 2010 yhtiö sai jälleen mahdollisuuden rakentaa jotain todella ainutlaatuista. Helsingin Lauttasaaressa oli myynnissä suuri merenrantatontti, eikä Westpro missannut tätäkään hanketta. Siitä tuli pääsuunnittelijan vastuun jälleen saaneen Polo Sarpanevan uran mahtavin projekti siihen mennessä, todellinen high-end-kohde.

Asunto Oy Veneenveistäjänranta nousi Lauttasaaren länsirantaan, entisen Telvan veneliikkeen tontille, johon valmistui vuonna 2012 neljä omakotitaloa ja kaksi kerrostaloa.

- Kohteesta on puhuttu Westpron historian kruunun jalokivenä ja siitä on käytetty termiä luksus, mutta luksus ei tarkoittanut tässä tapauksessa marmoria vaan kokonaisuutta, jossa oli huomioitu ihan kaikki mahdollinen, Sarpaneva sanoo. 

Veneenveistäjänrannan upeina yksityiskohtina ovat oma venelaituri, suomalaisella puusepällä mittatilaustyönä teetetyt kylpyhuonekalusteet sekä kerrostaloissa asuntojen rakentaminen ainutlaatuisilla porraskäytävillä täysin erilliseksi toisistaan ilman seinänaapureita. Tätä ”urban-villa-tyyppiä” ei oltu juuri aikaisemmin käytetty. Poikkeuksellista kohteen pienkerrostaloissa on myös se, että asunnot katsovat kolmeen ilmansuuntaan. Joissakin asunnoissa luonto jatkuu ulko-ovelta katsoessa kahteen suuntaan, suoraan ja sivulle.

Tähän päättyi ainakin toistaiseksi Sarpanevan aikakausi Westpron pääsuunnittelijana. Sarpaneva on erikoistunut pienempiin kohteisiin, ja Westpro on siirtynyt koko ajan isompiin hankkeisiin.

"KROGIUKSENRANTA OLI WESTPRON HISTORIAN ENSIMMÄINEN ISOMPI KOHDE, JOKA VALMISTUI HELSINGIN KUUSISAAREEN VUONNA 2005. TÄSTÄ ALKOI WESTPRON KASVU KESKISUUREKSI RAKENNUSLIIKKEEKSI."

Rantatalo-krogiuksenrantaKrogiuksenranta, Helsinki

"ALOITTAESSAMME YHTEISTYÖN WESTPRON KANSSA MERKILLEPANTAVAA OLI HEIDÄN TAVALLISTA KUNNIANHIMOISEMPI SUHTAUTUMISENSA RAKENTAMISEEN. KOHTEISSA ON OLLUT NORMAALIIN ASUNTORAKENTAMISEEN VERRATTUNA POIKKEUKSELLISEN KORKEA LAATUTASO YHDISTETTYNÄ ERITYISEN HIENOIHIN SIJAINTEIHIN. ARKKITEHDIN NÄKÖKULMASTA SUUNNITTELUUN ON PANOSTETTU JA SUUNNITELMISTA SAATU PALAUTE ON OLLUT NOPEAA, RAKENTAVAA JA ARKKITEHTONISESTIKIN ASIANTUNTEVAA."
- POLO SARPANEVA

krogiuksenrantaKrogiuksenranta, Helsinki 

"KROGIUKSENRANNAN UPEAT KODIT OVAT VALMISTUNEET YKSILÖLLISESTI ASUJIENSA HENKILÖKOHTAISTEN TARPEIDEN JA TOIVEIDEN MUKAAN. LAADUKAS ASUMINEN MUODOSTUU NYKYAJAN VAATIMUKSET TÄYTTÄVÄN ARKKITEHTUURIN OHELLA KORKEALUOKKAISISTA MATERIAALIVALINNOISTA NIIN RAKENTEISSA KUIN SISÄ- JA ULKOPINNOISSA."

veneenveistajanranta
Veneenveistäjänranta, Helsinki

DSC_0213-(1)Veneenveistäjänranta, Helsinki 

DSC_0495

Seuraavaksi julkaistaan artikkelisarjan Kolmas osa - Isompiin kohteisiin


 

Tiesitkö, että Westpro rakentaa korkealuokkaisia uudisasuntoja pääkaupunkiseudun parhaille paikoille?
Kauniit yksityiskohdat, laadukkaat materiaalit ja kodinkoneet, tilaa ja valoa - Tätä kaikkea on Westpro-koti.

TUTUSTU WESTPRO-KOTEIHIN!

Lisää aiheesta:

Westpro - 20-vuotias laatukotien rakentaja osa 1
Portus työmaakuulumiset - kesäkuu
Portuksesta rakentuu Kalasataman kruununjalokivi