Skandimodern, Art Deco ja Hygge - Sisustamisen suosikkitrendit

Tukholman huonekalumessut ovat Pohjoismaiden suurin sisustamisen tapahtuma. Helm...

Picture of Westpro

Westpro

3 toukokuuta, 2019

POIMINTOJA TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUILTA

Helmikuun alkupuolella järjestettävillä Tukholman huonekalumessuilla on helppo haistella tulevia sisustustrendejä ja tutustua monipuoliseen skandinaaviseen huonekalutarjontaan. Näytteilleasettajien määrä on huima, ovathan messut Pohjoismaiden suurimmat ja myös suomalaisia huonekaluvalmistajia on mukana humussa. Messut antavat hyvän lähtölaukauksen uusimpiin huonekalu- ja sisustustrendeihin joista tiivistäen nousee esiin kolme pääsuuntausta. Niistä jokainen voi poimia omat suosikkinsa ja soveltaen hyödyntää omassa ympäristössään.

Skandimodern

Perinteinen, vähäeleisen funktionaalinen skandityyli, jota myös Tukholmassa edelleen näkyi paljon, on hallinnut huonekalu- ja tilasuunnittelua Skandinaviassa pitkään. Luonnonläheisiä perinteitämme kunnioittavana ja graafisen selkeänä se on istunut sujuvasti pohjoismaisen kuluttajan makumaailmaan. Sen värimaailma on vaaleahko ja viileä - värit valkoinen, harmaa, beige ja aksenttina musta sekä vaaleat puupinnat -Suomessa koivu, muualla vaalea tammi ja saarni ovat aina kuuluneet oleellisesti tyylin estetiikkaan. Käytetyt metallitkin ovat olleet viileän hopeisia ja teräksisen harmaita. Kankaat ja tekstiilit ovat perinteisesti olleet hyvänlaatuista villaa tai muita luonnonkuituja -puuvillaa ja pellavaa ja niidenkin värimaailma on noudattanut vaaleahkoa värimaailmaa, johon tosin värikkään graafiset ja modernin kuviolliset kankaat kuten Marimekon ja Svenskt Tennin väri-ilottelut ovat tuoneet oman lisänsä. Skandinaavista suuntausta näkee edelleen paljon myös monissa kansainvälisissä sisustusalan julkaisuissa ja sisustuksissa, niin vahvasti ’skandimodern’ on vaikuttanut jopa Italiassa maan arvostetuihin huonekalubrändeihin. Suomessa funktionalistisen modernistinen suuntaus on ollut erityisen suosittua johtuen Artekin ja Alvar Aallon vahvasta perinnöstä. Ilmeeltään skandityylillä sisustettu koti on helposti lähestyttävä - ainakin meille viileiden värien keskellä eläville skandinaaveille - sekä rauhallinen ja graafinen. Skandityylin uusimmissa virtauksissa näkyy myös tarve tuoda värejä - pääosin sumuisia pastelleja ja leikkisyyttä tähän vähän tosikkomaiseen, pohjoiseen muoto-ja värikieleen.

sistustu-kollaasi

Retro / Art Deco

Skandityylin rinnalle on vähitellen noussut keskieurooppalaisempi, ranskalaisempi ja visuaalisesti koristeellisempi, art deco-henkinen, 1900-luvun alkupuolen ideoita lainaileva suuntaus jossa muodot ovat koristeellisia, taivutettuja ja pyöristettyjä, piirtyvää mustaa käytetään paljon tehostevärinä, metallit ovat messinkiä, kuparia ja mustaa ja värit hehkuvan murrettuja, tummia, hienostuneita tai vahvoja jalokivivärejä. Tyylien sekoittelu ja lainailu on sallittua ja ilme on hienostuneen ranskalainen. Materiaalit ovat marmoria, tummaa puuta, messinkiä, opaalilasia,rottinkia, samettia, kirjailuja jne. Tyylilainat sallitaan täysin uusissakin huonekaluissa - uudenlainen art deco istuu vanhoihin kerrostalohuoneistoihin mutta tuo myös kaivattua persoonaa minimalistiseenkin kotiin. Koristeellisemman suuntauksen avulla sisustettu koti on hienostunut ja tasapainoinen kuten tyylisuunnan tanskalainen valtias Gubi promokuvissaan osoittaa - nämä kodit ovat kuin ranskalaisesta boheemikodista jossa ylellisyys ja vauraus yhdistyy hienostuneeseen ja rentoon kansainvälisyyteen.

kolllasi_retro

Koti / Hygge

Kolmas suuntaus on kodikkuutta ja rentoutta korostava suuntaus, jonka juuret ovat ennenkaikkea ruotsalaisen taiteilijan Carl Larssonin vaimon Karin Larssonin luomassa visuaalisessa maailmassa ja kodikkuudessa, jota hänen miehensä maalauksissaan ikuisti.
Karin oli loistava sisustaja ja vahvasti aikaansa edellä. Carl Larssonin maalaukset ovat innoittaneet Ruotsalaisen kansankodin sisustajia pitkään - kodikkuus, värikkyys, itse tehdyn arvostus, rentous, yhteisöllisyys ja perhekeskeisyys näkyy kaikkialla ja näitä ideoita on ammentanut aina myös ruotsalainen halpaketju Ikea.
Kodikkaan suuntauksen selvimpänä edustajana tanskalainen Ferm Living on luonut oman kodikkaan linjansa joka puhuttelee kuluttajia maailmanlaajuisesti. Värit, kodikkuus, viherkasvit, leikkisyys, itse tehdyn estetiikka - tuotteet näyttävät monesti siltä kuin olisit valistanut ne itse -, lapsuuden ja lapsen ilon kunnioittaminen ja ekologisuus, ovat adjektiiveja jotka kuvaavat merkin ihastuttavia ja rennon tyylikkäitä tuotteita ja Fermin tuotteilla voit sisustaa kodin jossa on helppo viihtyä. Ferm Livingin showroom Kööpenhaminan keskustassa onkin visuaalisesti tasapainoinen ja esteettiisiltä ratkaisuiltaan ainutlaatuinen koti, jossa vierailija voi siirtyä viihtyisästä tilasta toiseen melkein huomaamatta olevansa kaupassa.

hygge_trend


Artikkeli tehty yhteistyössä WestproCustomer-kumppanin Formverkin kanssa.
Teksti: Eva Wikström / Formverk.

Kun kaipaat kotiisi pohjoismaista tai kansainvälistä modernia muotoilua, Formverkin sisustusliike tarjoaa kattavan valikoiman designhuonekaluja sekä -tuotteita. Formverkin räätälöidyt Westpro-asiakasedut löydät WestproCustomer-portaalista.Tiesitkö, että Westpro rakentaa korkealuokkaisia uudisasuntoja pääkaupunkiseudun parhaille paikoille?
Uusin kohteemme on ainutlaatuinen Portus Helsingin Verkkosaarenrannassa.

TUTUSTU WESTPRON KOHTEISIIN!

Lisää aiheesta:

Televisio sisustuksessa
Vinkit kodin värimaailman luomiseksi
Sisusta viherkasveilla