Yli 60 toimipistettä yhdessä yössä

Westpron mainoslause, "Vihdoin kotona", muuttui maaliskuussa todellisuudeksi.

Picture of Mikko Eskelinen

Mikko Eskelinen

9 huhtikuuta, 2020

Tuntui kuin maailma olisi pysähtynyt maaliskuun puolivälissä, kun koronaepidemian vaikutukset iskivät hallitukselta tulleiden rajoitusten muodossa meihin jokaiseen. Yhtäkkiä muuta maailmaa piinannut kriisi oli Westprollakin osa jokaisen arkea, halusimme tai emme. Toimiston ja työmaan  sijasta Westpro työskenteli yhdessä yössä yli 60 toimipisteessä ympäri pääkaupunkiseutua. Samalla Westpron mainoslause, ”Vihdoin kotona”, muuttui tuntuvasti todellisuudeksi. 


Henkilöstön terveys etusijalla
 

Westprolla luotiin nopeasti strategia, jolla pidettäisiin liiketoiminta niin keskeytymättömänä kuin tässä tilanteessa oli mahdollista. 

-Henkilöstön terveys oli tietysti tässä päällimmäisenä, kertoo toimitusjohtaja Heikki Schemeikka. Kaikki toimistotyötä tekevät määrättiin saman tien etätöihin ja Portus-työmaalle Helsingin Verkkosaareen laadittiin viranomaissuositusten mukaiset ohjeistukset työturvallisuuden säilyttämiseksi ja työmaatoiminnan jatkumiseksi.  

Portuksessa kiellettiin rakennustoimintaan liittymättömät vierailut, porrastettiin töihintuloaikoja sekä lounas- ja kahvitaukoja tartuntavaaran pienentämiseksi. Työmaakokouksiin ja katselmuksiin mennään pienemmällä joukolla ja pidetään turvaväli suurena. Kun työnjohto ja suunnittelijat kokoontuivat aiemmin pöydän ääreen, nyt palaveerataan Teams-sovelluksessa.  

-Toistaiseksi työmaa on pyörinyt lähes entiseen malliin eikä viivästyksiä valmistumiseen ole näköpiirissä jos sairastumisilta vältytään, kertoo Schemeikka ja kiittää samaan hengenvetoon aliurakoitsijoita sitoutumisesta aiempaa tiukempiin turvamääräyksiin.  

-Toki epidemian talouselämään heijastuvat vaikutukset näkyvät jo nyt, kun tulevaisuuden hankkeita pohtivilla yritysten hallituksilla on kokousagendoillaan akuutteja koronan aiheuttamia asioita ratkottavinaan.  

 

Videopalaverit uudeksi normaaliksi 

Mari-takala-etatyo

-Westpron suunnittelukaarti on siirtynyt etätöihin ja pienen alkukankeuden ja harjoittelun jälkeen Teamsissa pidetyt kokoukset ovat tulleet uudeksi normaaliksi, kertoo rakennuttajapäällikkö Mari Takala.  

-Kokoukset ovat ylipäätään paremmin valmisteltuja ja keskittyvät olennaiseen, kun kaikki tietävät, että selkeästi valmisteltuihin kysymyksiin ja asioihin saa paremmin vastauksia. Näytön jakaminen ajaa saman asian, kun neukkarihuoneessa kuitenkin tuijotettaisiin samaa näyttöä, tosin hieman isompana, hän jatkaa. 

-Joissakin toimistoissa on jouduttu ottamaan pidempää digiloikkaa kuin toisissa, mutta se on käsittääkseni enemmän työtottumuksista ja -tavoista, kuin laitteista johtuvaa.  

Vaikka työnteko etäyhteyksin pääsääntöisesti sujuukin, viivästyksiäkin on odotettavissa.  

-Pääkaupunkiseudulla rakennetaan nyt paljon ja rakennusvalvonnat ovat olleet todella kuormitettuja jo pitemmän aikaa ja sitä koronatilanne ei helpota. Käsittelyajat tulevat pitenemään, vaikka kunnissakin toimitaan etänä ja varmasti kaikki tekevät parastaan.  

 

Työ kulkee, kun tieto kulkee 

HR-etatyoPäätös uuteen toimintamalliin siirtymisestä tuli nopeasti ja pakotti myös HR:n miettimään oleellisimpia haasteita, kuten tiedonkulkua ja ohjeistuksia niin työrutiineihin kuin sairastumisen varalle.  

-Olemme kuunnelleet henkilöstöä ja pyrkineet ratkaisemaan yksilötasolle tulleita haasteita, joita koulujen sulkeminen on vanhemmille aiheuttanut. Etätöihin siirtyminen kun ei kaikissa työtehtävissä ole mahdollista, kertoo HR-koordinaattori Reeta AspolaTässä henkilöstömme on tullut mukaan ja toista on hienosti autettu tarvittaessa, hän kertoo. 

-Tiedonkulku on rakennusalalla haastavaa töiden ollessa kovin erilaisia, mutta olemme pyrkineet viestimään mieluummin liikaa kuin liian vähän. Päätimme myös maksaa henkilöstöllemme työterveyshuoltoon kuulumattoman koronavirustestauksen, jotta pystymme mahdollisimman hyvin toimimaan tilanteessa, jossa joku työntekijöistämme sairastuisi tai altistuisi virukselle.

Esimiehiä on kehotettu päivittäisiin Teams-palavereihin työryhmiensä kanssa paitsi projektienkulun, myös tuntemuksien seuraamisen johdosta, kaikille kun kotona työskentely ei tarjoa mahdollisuutta täydelliseen keskittymiseen. Yhteiseksi työajaksi sovittiin 8-16, minkä välillä jokaisen on oltava tavoitettavissa. 

-Pakko sanoa, että kodin ollessa yhtä aikaa työpaikka, koulu ja päiväkoti, on hieman ikävä omaa työhuonetta ja työyhteisöä, sanoo Reeta kahden lapsen äitinä.  

Tähän onneksi tuo pientä piristystä Teamsissa henkilöstön yhteinen iltapäivän kahvihetki Westporo, jossa voi tuuletella omia tuntemuksiaan ja puhua niistä tuiki tärkeistä projektien ulkopuolisista asioistakin. 

 

Pysytään kotona, annetaan asuntounelmien elää 

westpro-etamyyntiWestpron kahden hengen myyntitiimi joutui miettimään aivan uudet tavat julkisiin asuntoesittelyihin, jotka ovat tärkeä osa asuntokauppaa.  

-Uudiskohteiden rakentajana olemme tottuneet esittelemään asuntojamme havainnekuvien avulla asiakastapaamisissa, kertoo myyntipäällikkö Suvi Lukjanov 

-Siirryimme saman tien yksityisiin verkkotapaamisiin asiakkaidemme kanssa ja madalsimme yhteydenottokynnystä palvelemalla LiveChatissa arkipäivisin ja lisäämällä suoran kalenterivarauksen mahdollisuuden.  

-Olemme esitelleet rakenteilla olevia Portuksen asuntoja myös suoran videoyhteyden avulla, kun juuri nyt emme voi turvallisuussyistä viedä asiakkaita työmaalle. Tästä olemme saaneet suoraa kiitosta asiakkailtamme, Suvi kertoo ja muistuttaa, että vaikka arki asettaakin rajoituksia, ei unelmointia kannata lopettaa.


 
Onko unelmiesi koti vielä etsinnässä? 

Asuntomyyntimme esittelee kotejamme virtuaalisesti verkkotapaamisten kautta, johon voit varata ajan helposti varauskalenterista. Asuntomyyntimme palvelee arkisin myös LiveChatissa klo 10-16. Voit ottaa myäs yhteyttä soittamalla p. 0400 355 572 tai sähköpostitse myynti@westpro.fi

 

Lisää aiheesta:

Arkkitehdin näkökulma: Koukkuniemenrannan asuinalueen suunnittelu
Koukkuniemen asuinalue
Sisusta viherkasveilla