Asumisen trendit: Näin luot kotiisi upean etätoimiston

Katso vinkit, joiden avulla maksimoit kotisi etätyöviihtyvyyden.

Picture of Westpro

Westpro

12 maaliskuuta, 2021

Etätyöstä on tullut nykyaikamme normi ja useat meistä työskentelevät päivittäin kotona. Ei siis ihme, että moni pohtii, miten kotiin saisi luotua toimivan työskentelytilan, joka samaan aikaan kuitenkin näyttäisi hyvältä.

Kokosimme alle muistilistan mitä työtilan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon sekä miten luot kotiisi unelmien etätoimiston. Nämä ideat saavat sinut varmasti inspiroitumaan ja aloittamaan oman työpisteesi suunnittelun!

Aloita tilasuunnittelusta

Kotitoimistona voi toimia rauhallinen nurkkaus, tilaa jakava taso tai vajaakäytöllä oleva huone. Tärkeintä on, että tila soveltuu tarpeisiisi ja sinulla on käytössäsi riittävästi työskentely- ja säilytystilaa. Ensimmäiseksi on hyvä aloittaa tutkimalla kotisi pohjaratkaisua ja miettiä mistä löytyisi sopiva paikka työpisteelle. Paras ratkaisu on varata työntekoa varten oma, erillinen tila, jolloin sinun ei tarvitse siirrellä kotitoimistoasi iltaisin ja viikonloppuisin pois muun elämän tieltä.

Sopivaa paikkaa valitessasi mieti paljonko tarvitset tilaa. Riittääkö käyttöösi pelkkä työpöytä vai tarvitsetko säilytystilaa myös mapeille, papereille ja toimistotarvikkeille? Varsinkin jos työpisteesi sijaitsee oleskelutilojen yhteydessä, kannattaa hyviin säilytysratkaisuihin panostaa, jotta kodin yleisilme pysyy siistinä.

nest_1212280
Kuva ja tuotteet Nest

Työpöytä kannattaa mahdollisuuksien mukaan sijoittaa lähelle ikkunaa, sillä luonnonvalo lisää tutkitusti jaksamista ja hyvinvointia. Erityisesti aamuisin valossa työskentely nostaa vireystilaa.

Muuta vierashuone työhuoneeksi

shutterstock_735036043Jos kotonasi on vierashuone tai ylimääräinen makuuhuone, olet onnekas! Kyseinen tila soveltuu nimittäin ihanteellisesti työhuoneen tarpeisiin. Koska me itse käytämme kotiamme joka päivä, on vain loogista, että myös sen kaikkien tilojenkin tulisi palvella meitä itseämme. Vierashuonetta tarvitaan nukkumatilana yleensä vain muutamana päivänä vuodessa, joten entä jos ajattelisitkin asiaa siten, että sinulla on työhuone, joka palvelee tarvittaessa myös vieraiden majoittamisessa? Moni arastelee vieraiden sijoittamista töiden keskelle, mutta hyvällä sisustamisella ja toimivilla säilytysratkaisuilla voit olla huoleti - vieraasi viihtyvät varmasti!

Vierashuoneen kalustamista voi lähteä lähestymään ylellisellä hotellihuone-ajatuksella. Useissa suuremmissa hotellihuoneissa on nimittäin sängyn lisäksi myös työpiste, joka istuu kauniisti huoneen muuhun sisustukseen.

Perinteisen vierassängyn sijaan tilaan voi harkita myös esimerkiksi vuodenojatuoleja tai vuodesohvaa. Meidän oma suosikkimme on nerokas kaappisänky, joka vapauttaa tilan muulle sisustukselle ja lisäksi näyttää upealta!

b_prodotti-47722-rel2ec33192-0556-10a5-a508-684f26978256Kuva Tilasa. Italialainen Clei valmistaa korkealaatuisia kaappisänkyjä, joissa yhdistyvät monikäyttöisyys ja moderni, näyttävä ulkoasu.
Kuvan LGM-mallissa avohyllyt ja kaappi kätkevät taakseen kahden hengen sängyn. Lisätiedot.

Pienen tilan ratkaisut

Jos kodissasi ei ole lisähuonetta, tilaa kannattaa alkaa etsiä kodin hyödyntämättömistä nurkkauksista. Esimerkiksi tv-tason tai sohvan vieressä on yleensä kohta, joka sopii erinomaisesti työpisteelle. Sohvan vieressä sijaitseva työpöytä toimii tarvittaessa myös kätevänä sivutasona. Eteiskäytävä muuttuu etätoimistoksi kapean konsolipöydän avulla ja rappusten alle jäävä hukkatila on kuin tehty työpöytänurkkaukselle.

nest_1048054
Kuva Nest. Knoll Studion Albini-työpöytä ja Bertoia-tuoli sopivat pieneen tilaan.

AdnetWallMirrorCircular_GUBIDiningTableElliptical_SatellitePendant_MasculoDiningChairSledgeBase_DedalShelf_On_1
Kuva Formverk. Kuvan tuotteet Gubi.

Tyylikäs tapa luoda toimistomainen tunnelma ilman työhuonetta on sijoittaa työpöytä ”leijumaan” irralleen seinästä ja kääntää työskentelysuunta kohti huoneen keskustaa. Kun lisäät taakse vielä hyllyn tai senkin, kokonaisuus on valmis.

Työhuone-olohuoneessa
Näyttävä kotitoimisto syntyy kääntämällä työskentelysuunta kohti huoneen keskustaa.

Tärkeintä on huomioida kalusteiden mittasuhteet. Liian suuret huonekalut tukkivat tilan ja tekevät siitä ahtaan oloisen. Kevytlinjaiset kalusteet ja lasipinnat lisäävät avaruuden tunnetta. On myös hyvä pohtia mitä asioita huoneessa haluaa korostaa. Suuri työpöytä vie helposti huomion muusta sisustuksesta ja muuttuu tilan hallitsevimmaksi elementiksi.

Sisusta itsellesi

Kun olet kartoittanut tilan tarpeen ja työpisteen sijainnin voit alkaa pohtia kalustamista. Työtila, kuten muukin koti, tulee tottakai sisustaa oma maku, mieltymykset ja toiveet edellä. Nautitko viherkasvien luomasta tunnelmasta vai onko näyttävä moderni art deco-tyyli sinun makuusi? Tee tilasta rohkeasti itsesi näköinen ja luo unelmiesi kotitoimisto, johon sinun on kiva mennä töihin joka päivä!

nest_1062286
Kuva ja tuotteet Nest

Älä tyydy tylsiin perusratkaisuihin. Nykyaikainen kotitoimisto voi olla paljon enemmän kuin perinteisen mallinen työpöytä ja työtuoli. Satsaa näyttäviin kalusteisiin, jotka tuovat tilaan mielenkiintoista ilmettä ja erottuvat edukseen massasta. Laadukkaat huonekalut myös säilyttävät arvonsa ja ilahduttavat sinua vielä vuosienkin päästä.

Suurin vaikutus tilan kokonaistunnelmaan on värivalinnoilla. Tyylikkäässä sisustuksessa yleisenä ohjenuorana värien määrässä voidaan pitää lukua 3. Valitse yksi pääväri sekä 2-3 tehostesävyä, jotka ovat keskenään harmoniassa. Hyviä värikarttoja löydät esimerkiksi rautakauppojen maaliosastoilta.

Näyttävää sisustusta tavoittelevan kannattaa kokeilla rohkeasta tummia sävyjä, jotka lisäävät tilaan syvyyttä ja luksustunnelmaa. Vaaleiden värien ystävän kannattaa puolestaan tuoda valkoisen rinnalle peilipintoja sekä lasia, jotka voimistavat entisestään valon tunnetta.

nest_1256079
Kuva Nest. Tuotteet Fritz Hansen.

Työpöytä

Työpöytä on kotitoimiston tärkein huonekalu. Valinta kannattaa aloittaa ottamalla huolellisesti mitat työpisteen paikasta. Pöydän tulee olla tarpeeksi suuri ja tarvittaessa sisältää myös säilytystilaa. Koon lisäksi tulee huomioida myös muita käytännön asioita: huonolaatuinen tai väärän korkuinen pöytä ei ole mukava käyttää. Epäkäytännöllinen työpöytä turhauttaa käytössä, joten valintaan kannattaa käyttää huolella aikaa.

Työpöydällä on iso rooli myös sisustuksessa. Perinteisen malliset työpöydät eivät useinkaan ole ilo silmälle, saati istu yhteen kodin muun sisustuksen kanssa. Onneksi nykyään on saatavilla paljon upeita designpöytiä, joiden joukosta jokainen löytää varmasti mieluisan. Erilaiset materiaalit ja muotojen yhdistelmät tekevät pöydistä kauniita ja mielenkiintoisia sisustuselementtejä.

Formverk_Arco-Desk
Kuva Formverk. Design Stockholm Housen kevytilmeinen Arco Desk on saatavilla kolmessa eri värissä. Lisätiedot

victor-pöytä-LEMA4-(1)
Kuva Skanno. Italialaisen Leman kaunislinjaisessa Victor-työpöydässä yhdistyy omaleimaisella tavalla vintagehuonekalujen henki nykyaikaiseen muotoluun. Lisätiedot

Minotti-Jacob-kirjoituspöytä-1
Kuva Skanno. Luksushuonekaluistaan tunnetun Minotin Jacob-pöytä on näyttävä katseenvangitsija. Lisätiedot

Formverk_&tradition_palette
Kuva Formverk. &Tradition Palette JH9-pöydässä erilaisten materiaalien ja muotojen yhdistelmät tekevät pöydästä kauniin ja mielenkiintoisen. Lisätiedot

Työtuoli

Etätoimisto ei ole täydellinen ilman tyylikästä työtuolia. Vaikka rakkaus nykyaikaiseen muotoiluun voikin kaventaa toimistokalusteiden valintoja, älä silti uhraa mukavuutta tyylin vuoksi. Jos työtuoli ei ole hyvä istua työtehosi kärsii. Toivosta ei kuitenkaan tarvitse luopua, sillä markkinoilla on paljon upeita designtuoleja, joissa yhdistyvät sekä ergonomia että kaunis muotoilu.

Tobi-Ishi_Husk
Kuva Skanno. Mukava, ylellinen ja nykyaikainen B&B Italian Husk toimii sekä ruokapöydän tuolina, että ylellisenä työtuolina. Lisätiedot

Formverk_Muuto_Fiber
Kuva Formverk. Muuton Fiber Armchair Swicel-tuolin muotokielessä klassisuus yhdistyy moderneihin kurveihin. Saatavilla 4 eri värissä. Lisätiedot

nest_1066124
Kuva Nest. Fritz Hansenin Giraffe-tuoli näyttää upealta toimistossa ja kotona. Lisätiedot

Mukava lounge-tuoli tarjoaa puolestaan paikan lukemiseen sekä rennoille palavereille. Jos työpisteesi sijaitsee olohuoneessa, lepotuolista saa lisäksi istuinpaikan oleskeluryhmään. Näyttävät klassikkotuolit ovat aina varma ja tyylikäs valinta.

Formverk-LAMA-02-1-large_1-1
Kuva Formverk. Zanotan linjakas ja veistoksellinen Lama-tuoli tarjoaa mukavaa vaihtelua työpöydän ääressä istumiselle. Lisätiedot

nest_1212061
Kuva Nest. Vitra Eamesin Lounge nojatuoli ja rahi ovat todellisia design-ikoneita. Lisätiedot

Panosta pöytävalaisimeen

Pöytävalaisin tuo valoa sinne missä sitä kaivataan sekä viimeistelee työpisteen ilmeen. Toiminnallisuuden lisäksi näyttävä designvalaisin on taattu katseenvangitsija sekä jo itsessään yksi kodin taide-esineistä.

Grok-Cocktail-black2
Kuva KT Interior. Grok Cocktail -valaisin on tyylikäs ja ajaton. Lisätiedot

Grok-tubs-poytavalaisin-2
Kuva KT Interior. Siro Grok Tubs-pöytävalaisin on pelkistetyn upea. Lisätiedot

nest_971549
Kuva Nest. &Tradition Journey SHY1-valaisimen muotoilussa yhdistyvät kaksi ajatonta, geometrista peruselementtiä. Lisätiedot

Atollo-Oluce-valaisin-7
Kuva Skanno. Ikoninen Atollo Oluce -valaisin palkittiin vuoden 1979 Compasso d’Oro -muotoilupalkinnolla ja se kuuluu useiden taidemuseoiden pysyviin kokoelmiin. Lisätiedot

Piensisustus & säilytys

¨Mielenkiintoiset yksityiskohdat viimeistelevät työpisteesi ilmeen. Ripusta seinälle taidetta, lisää harkittuja koriste-esineitä ja elävöitä tila huonekasveilla. Piensisustus herättää tilan henkiin ja tekee siitä viihtyisän.

Säilytys on oleellinen osa toimivaa kotitoimistoa. Laatikostot ja kaapit auttavat pitämään yllä järjestystä. Työpöydän viereen voi sijoittaa esimerkiksi tyylikkään lehtitelineen ja avohyllyille nostaa esille kirjoja. Muista, että myös säilytyskalusteet ovat osa kodin visuaalista ilmettä ja tunnelmaa.

luxdeco_1269465-1
Kuva ja tuotteet LuxDeco

työhuone-säilytysSeinään upotettu hylly on näyttävä keino maksimoida säilytystila.

Eden_Design_LauraVre_Photos_AleksiTikkala_800
Kuva Laura Väre. Vuoden 2019 nuoreksi muotoilijaksi valittu Laura Väre on suunnitellut kauniin EDVIN-sivupöydän, joka toimii sekä kasvitelineenä, että säilytyspaikkana esimerkiksi kirjoille. Lisätiedot

Viimeistele huipputekniikalla

Jotta etätyöskentely olisi jouhevaa, on suositeltavaa panostaa hyviin työtä edesauttaviin tuotteisiin ja laitteisiin. Etätyössä suureksi osaksi päivää ovat nousseet erilaiset kokouspuhelut kuten Teams ja Zoom.

Bang&Olufsenin Terhi Ristilä listasi top 3 ominaisuudet etätyöskentelijän kaiuttimelle ja kuulokkeille:

  • Tuotteen olisi hyvä olla langaton ja sitä tulisi voida käyttää myös latautuessa.
  • Kaiuttimelle suosittelemme, että kaiutin olisi kevyt ja helposti siirreltävissä
  • Tuotteen tulisi sisältää laadukas mikrofoni

"Usein ihmiset pohtivat kannattaisiko hankkia kaiutin vai kuulokkeet. Mikäli etätyöympäristö on suurimmaksi osaksi hiljainen, on mikrofonillinen kaiutin ykkösvalinta. Kaiuttimen avulla voit kuunnella esimerkiksi erilaisia radiokanavia, soittaa musiikkia puhelimestasi tai tietokoneesta, ja myös soittaa ja vastaanottaa kokouspuheluita. Mikäli etätyöpiste on hieman rauhattomampi, ovat laadukkaat vastamelukuulokkeet oikea valinta."

Beosound-A1-2nd-Gen.-0107-1
Kuva Bang & Olufsen. Beosound A1 2nd Gen kaiutin on kokonsa puolesta erittäin näppärä siirreltävä. Toistoaika yhdellä latauksella 18h. Lisätiedot

Beoplay-H95-0142-1
Kuva Bang & Olufsen. Bang & Olufsenin Beoplay H95 vastamelukuulokkeet ovat nousseet etätyöskentelijöiden suosioon miellyttävän istuvuuden, akunkeston ja vastamelutoiminnon ansiosta, unohtamatta upeaa äänenlaatua musiikkia kuunnellessa. Lisätiedot

Uusi koti työhuoneella

Onko haaveissasi koti, jossa olisi tilaa työhuoneelle? Näissä rakenteilla olevissa Westpro-kodeissa on tilaa kunnon etätoimistolle - asumismukavuudesta tinkimättä!

SOUKANNIEMI, ESPOO:

Westpro Villa Velvet paritalokoti Espoo Tulossa myyntiin pian! Upea paritalokoti laatua arvostavalle, jossa on tilaa isommallekin kotitoimistolle. Lisätiedot kodeista

Westpro Villa Velvet paritalokoti Espoo4h+kt+s+varasto 120m²
Tulossa myyntiin pian! Upea paritalokoti laatua arvostavalle. Kahteen tasoon rakentuvan kodin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee suuri oleskelutila, saarekkeellinen avokeittiö ja kylpyhuone. Avara huonekorkeus ja suuret, lattiasta kattoon ulottuvat lasipinnat tuovat arkeen ylellisyyttä. Tila jatkuu lasiliukuovien kautta ulos katetulle terassille. Yläkerrassa sijaitsevat kodin kolme tilavaa makuuhuonetta, kylpyhuone, sauna, kodinhoitohuone ja parveke, josta aukeaa näkymät meren suuntaan. Luonnolliset ja laadukkaat pintamateriaalit kestävät arjen kulutusta ja miellyttävät esteettisyydellään vaativampaakin sisustajaa. Kodin yhteydessä oma lämmin varasto ja kaksi autopaikkaa. Lisätiedot

Villa-Velvet-112-1
4h+kt+s 112m² - Tulossa myyntiin pian!
Kahteen tasoon rakennetun kodin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat oleskelutilat ja kylpyhuone. Tässä pohjaratkaisussa myös kodinhoitohuone on sijoitettu ensimmäiseen kerrokseen. Tilava L-mallinen keittiö tarjoaa paljon sisustusmahdollisuuksia ja tilaan mahtuu myös todella suuri ruokapöytä. Suuret, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat päästävät sisään paljon valoa ja katettu terassi toimii oleskelutilojen jatkona kesäkuukausina. Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet, kylpyhuone ja sauna. Tässä pohjaratkaisussa masterbedroomista on lisäksi suora käynti saniteettitilaan. Tilava parveke meren suuntaan. Laadukkaat pintamateriaalit ja varustelu, lämmin varasto ja kaksi autopaikkaa viimeistelevät kokonaisuuden. Lisätiedot

VERKKOSAARENRANTA, HELSINKI:

Westpro Portus - merenranta-asunnot Kalasatama HelsinkiKalasataman kupeessa sijaitseva ainutlaatuinen Portus on rakennettu osittain meren päälle. Asumisviihtyvyydestä pitävät huolta mm. oma rantasauna, uimalaituri ja pienvenesatama. Lisätiedot
Westpro Portus - 4h+kt+s
4h+kt+s+khh 102m²
Tämän kodin masterbedroom on varustettu omalla wcllä sekä käynnillä koko asunnon levyiselle, lasitetulle parvekkeelle merinäköalalla.Arkea helpottavat erillinen kodinhoitohuone ja vaatehuone. Keskimmäinen makuuhuone soveltuu erinomaisesti työhuoneen tarpeisiin. Lisätiedot

Westpro Portus - 4H+KT+S-121,0
4h+kt+s+2 parveketta 121m²
Upea koti lapsiperheelle tai väljyyttä arvostavalle pariskunnalle. Erikoisuutena kaksi suurta, lasitettua parveketta, joista kuvankauniit merinäköalat kahteen suuntaan. Hyvin suunnitellussa pohjaratkaisussa on tilaa suurelle ruokapöydälle sekä kaksi saniteettitilaa. Pienin makuuhuone sopii myös työhuoneeksi. Lisätiedot

Westpro Portus - 5H+KT+S+TAKKA
5h+kt+s+takka 133m²
Uniikki, yksitasoinen kaupunkikoti ylellisyyttä etsivälle. Todella suuri masterbedroom, josta oma käynti lasitetulle parvekkeelle. Tyylikäs keittiö on varustettu täyskorkealla jääkaapilla ja pakastimella. Ruokailutilassa on tilaa suurellekin ruokapöydälle ja olohuoneessa tunnelmaa lisää takka. Lisätiedot

Lisää aiheesta:

Miten sisustaisi parvekkeen? Katso ammattilaisen vinkit!
Koti meren äärellä - näin sisustat sen
Skandimodern, Art Deco ja Hygge - Sisustamisen suosikkitrendit