Melojan Portus on suojaisia vesiä ja suuria aavoja

Tutustu alta Kalasatamasta lähteviin melontareitteihin!

Picture of Westpro

Westpro

28 toukokuuta, 2019

Portus on unelmaosoite vedestä nautiskelijalle. Yksityisen laiturin ja rantasaunan lisäksi oma kanoottivarasto avaa uusia mahdollisuuksia.

Portus sijaitsee suojassa, mutta sen laituri on vain kivenheiton päässä avomerestä. Raukeaan rantaelämään – uimiseen, saunomiseen ja veneilyyn – saat lisämaustetta hyppäämällä kajakkiin tai kanoottiin. Sijainti on täydellinen niin aloittelevalle kuin hieman kokeneemmallekin melojalle ja valittavanasi on pittoreskeja salmia ja pieniä vesiä kierteleviä reittejä. Myös Suomenlahden avoimet selät ja kauniit, paljaat kallioluodot ovat tavoitettavissa.

360-NÄKYMÄ LAITURILTA

Tutustu 360-näkymiin kääntämällä kuvaa hiirellä/koskettamalla. Mobiilinäkymä toimii parhaiten puhelimen ollessa vaaka-asennossa.

 

AVAA MOBIILIVERSIO >>

 

Tässä muutama reittivinkki helposta hieman vaativampaan:

Melontakartta_uusi_web

Mustikkamaan kierros (helppo)
Mustikkamaa on mukava kohde esimerkiksi rauhalliselle iltamelonnalle. Neljän kilometrin reitti on suojaisa, mutta lounais- ja etelätuulella kannattaa muistaa, että saaren eteläpuolella on Kruunuvuorenselkä.

Kulosaaren kierros (helppo)
Kun Mustikkamaan vedet alkavat olla tuttuja, voit seuraavaksi kiertää Kulosaaren. Matkaa kertyy vain puolitoista kilometriä enemmän, eli noin 5,5 kilometriä. Reippaalla melonnalla aikaa kuluu tunti, maisemia ihaillessa kaksi.

Lonna (keskivaikea)
Lonna on pieni, viehättävä saari Suomenlinnan pohjoispuolella. Saarella on ravintola ja museo, jotka palvelevat toukokuusta syyskuun loppuun. Lonnaan päästäksesi on ylitettävä Kruunuvuoren selkä ja laivaväylä – ylitä väylä kohtisuoraan, jotta olet väylällä mahdollisimman vähän aikaa. Edestakainen matka on noin 8 kilometriä.

Vanhankaupunginlahden kierros (helppo)
Kun melot lahden ympäri rantoja myötäillen, kertyy matkaa kymmenisen kilometriä. Matkan varrelle näet mereltä käsin Arabianrannan, Vanhankaupunginkosken, Lammassaaren ja Kivinokan. Lahti on suojaisa eikä sinne muodostu suurta
aallokkoa. Mutta kovalle tuulelle se on silti altis – vastatuulen huomaat varmasti.

Suomenlinna (vaikea)
Vain muutaman melanvedon päästä Lonnasta on Suomenlinna – Unescon maailmanperintökohde, eikä suotta. Katsottavaa riittää vaikka useammalle reissulle. Matkaa kertyy vajaa 10 kilometriä.

Kaivopuiston mattolaituri ja Uunisaari (keskivaikea)
Urbaani melontakohde on Kaivarin mattolaituri tai sen edustalla sijaitseva Uunisaari, jossa voit paistatella päivää joko omista tai ravintolan eväistä nauttien. Suorinta reittiä meloen 10 kilometriä.

Suomenlinnan kierros (vaikea)
Suomenlinnan kiertämällä pääset jo avomerimelonnan makuun. Horisontissa häämöttää Harmajan majakka, joka tervehtii kaikki Helsingin keskustan satamiin matkaavia laivoja. Muista pysytellä Kustaanmiekan salmessa lähellä rantaa ja jätä syvä vesi isompia aluksia varten! Matkaa kierrokselle kertyy noin 13 kilometriä.

Vallisaari (keskivaikea)
Vallisaari on vasta muutama vuosi sitten avautunut siviileille. Aiemmin sotilaiden hallitsemalla saarella on upea Aleksanterin linnoitus ja yksi hienoimmista näköaloista Suomenlahdelle. Matka Vallisaareen on noin 6,5 kilometriä. Ja saman verran takaisin.

Laajasalon kierros
Pidempää lenkkiä halajavalle sopii hyvin Laajasalon kierros. Haastavin osuus on Kruunuvuorenselkä, jonka jälkeen 18 kilometrin matka taittuu varsin suojaisilla vesillä Villingin ja Tammisalon sivuitse.

Santahaminan kierros (vaikea) 
Kokenut meloja voi suunnata Kuninkaansalmen läpi Santahaminan eteläpuolelle, jossa avomeriolosuhteet on jo syytä ottaa huomioon. 20 kilometrin matka taittuu rivakasti meloen kolmessa tunnissa. Huomaa, että Santahaminaan et voi rantautua kuin hätätilanteessa, koska se on sotilasaluetta.

Isosaari (vaikea)
Kun kierrät Santahaminan, huomaat etelässä suurehkon saaren. Se on Isosaari, niin ikään entinen sotilassaari, jonne siviilit nykyisin pääsevät joko omalla veneellä tai vesibussilla. Edestakainen matka on 22 kilometriä. Kuninkaansalmen jälkeen avautuu peräti kolme kilometriä avovettä,  joten ota huomioon oma taitotasosi ja jaksamisesi. Saari on joka tapauksessa käymisen arvoinen.


 
Portus2_wallpaper_fix
Portus on Helsingin Verkkosaarenrantaan, osin meren päälle rakennettava arkkitehtoninen mestariteos. 
Oma satama, henkeäsalpaava merinäköala ja rantasauna keskellä pääkaupunkia tekevät Portuksesta
ainutlaatuisen kohteen myös kansainvälisellä mittapuulla.
TUTUSTU PORTUKSEN KOTEIHIN!

Lisää aiheesta:

Portus työmaakuulumiset - toukokuu
Portuksessa hyödynnetään kotimaista mittausteknologiaa
Arkkitehtitoimisto A6 kertoo: näin Portus suunniteltiin