Patarouva: Parasta on perjantai


patarouva-logoRuoanlaittoon intohimoisesti suhtautuvan Patarouvan keittiössä kokataan herkullista kotiruokaa sesongin parhaista raaka-aineista. Monipuolisista resepteistä löytyy niin inspiroivaa fuusioruokaa, suomalaisia ruokaperinteitä kunnioittavia kotiruokaklassikoita kuin juhlavia, useamman ruokalajin illallisia jaettavaksi yhdessä ystävien kesken.

Tervetuloa Patarouvan ruokapöytään!



Se on huikea fiilis, kun tulet kotiin tiukan työviikon jälkeen ja tiedät, että Stellan ahkera Annastiina on käynyt siistimässä koko kodin putipuhtaaksi. Puhtaasta tuoksusta nautit jo etukäteen ja kevään valo tulvii sisään kirkaista ikkunoista. Kotimatkalla poikkesit kukkakauppaan ja valitsit mukaan kimpun sesongin parhaita värejä tai ehkä yhden kauniin liljan ja vähän vihreää.  
Menet kotiin ja istahdat pehmeään nojatuoliin, hymyilet ja nautit. Sitten tarvitaan vain vähän inspiraatiota ja kokataan perjantai-illan kevyt kattaus kahdelle. Tänään se voisi olla: 

Lohitatakia ja sushiriisiä 

kuva_1-2

Ainekset: 
  • 400 g tuoretta lohifileetä
  • ½ - 1 dlkuorittuja seesaminsiemeniä
  • muutamaretiisi ohuina viipaleina
  • ½  tuoretta kurkkua (juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi pituussuuntaan)
  • muutama kevätsipulinvarsi hienonnettuna
Liemi:
  • 3/4dl             limen puristettua mehua
  • 3/4dl             soijakastiketta
  • 2 rkl               riisiviinietikkaa

Valmista ensin kastike sekoittamalla keskenään limenmehu soija ja riisiviinietikka. Nosta jääkaappiin.

Poista lohesta nahka. Leikkaa lohifileestä suorakaiteen muotoiset palat ja kuivaa lohen pinta.

Paahda seesaminsiemenet ruskeiksi kuivalla kuumalla pannulla. Kumoa siemenet lautaselle ja kääntele lohipalat kauttaaltaan seesaminsiemenissä.

Paista lohipaloja kaikilta sivuiltaan noin 30 sekunnin ajan riippuen palojen paksuudesta. Tarkoitus on jättää kalan keskiosa raa´aksi ja paahtaa sivut.

Nosta paistetut lohipalat leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä noin 2 cm:n viipaleiksi.

Lisää kastiketta reilusti lohipalojen päälle juuri ennen tarjoilua, koristele pilkotulla kevätsipulilla, ohueksi viipaloidulla retiisillä ja kurkulla. Tarjoa sushiriisin kanssa.

Tai ehkä sittenkin...

Copp-salaattia meidän malliin 
eli runsaasti ja rouheasti

Tarina kertoo, että salaatti on saanut nimensä  keksijänsä Bob Cobb’n mukaan. Ehkä nimi tuleekin muistisäännöstä ostaa raaka-aineita: EAT COBB eli egg, avocado, tomato sekä Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese?

kuva_2-2

Ainekset:
  • jääsalaattia
  • 300  g broilerin fileesuikaleita pannulla kypsiksi paistettuina mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla
  • 150 g amerikanpekonia uunissa rapeaksi paistettuna ja silputtuna
  • 1 punasipuli ohuina renkaina
  • 2  avokadoa reiluina paloina
  • 4 kovaksi keitettyä munaa puolikkaina
  • 150-200 g sinihomejuustoa reiluina paloina
  • muutama punainen tomaatti reiluina paloina
Kastikkeeksi perinteinen vinegrette:  

  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • 2-4 tl tomusokeria
  • mustapippuria

Klassikko voittaa kuitenkin aina

Sinisimpukoita merimiehen tapaan 

kuva_3.2

Kun ostat simpukat, pyydä pussiin jäitä, kuljeta pussi avoimena ja nopeasti kotiin.  Simpukat ovat herkkää herkkua, vaikka niiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa.
Simpukat ovat sormiruokaa. Tyhjää simpukan kuorta voit käyttää haarukkana, jolla napsia simpukan lihat. Lientä voit nauttia tyhjällä simpukan kuorella tai lusikalla. Lisäksi ei tarvita kuin hyvää patonkia ja lasi kuiva valkoviiniä.

Ainekset:
  • 1 kg tuoreita sinisimpukoita
  • voita tai oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 sipulia hienonnettuina
  • 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
  • 1-2 dl  kuivaa valkoviiniä
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 dl  persiljaa silputtuna                          

Valmistaminen:
Puhdista simpukat veitsellä raaputtamalla tai karkealla perunanpesuharjalla. Vedä veitsen avulla simpukan parta pois kuorien saranapuolelta. Harjaa kaikki simpukat juoksevan veden alla puhtaiksi. Heitä pois kaikki rikkinäiset tai avoimiksi jääneet.  

Kuullota sipulia ja valkosipulinkynsiä voissa. Lisää joukkoon valkoviini ja mausta liemi suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kumoa puhdistetut simpukat kattilaan Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä noin kuusi minuuttia, kääntele välillä.  Lorauta sekaan kerma ja kiehauta vielä ylös. Tarjoa simpukat syviltä lautasilta ja kaada lientä niiden päälle. Silputtu persilja kruunaa koko keon. Muista kattaa pöytään iso kulho simpukan kuoria varten. Simpukat, jotka kypsinä jäävät kiinni ovat poisheitettäviä.


 

Tiesitkö, että Westpro rakentaa korkealuokkaisia uudisasuntoja pääkaupunkiseudun parhaille paikoille?
Kauniit yksityiskohdat, laadukkaat materiaalit ja kodinkoneet, tilaa ja valoa - Tätä kaikkea on Westpro-koti.

TUTUSTU WESTPRO-KOTEIHIN!

Lisää aiheesta:

Mielen makuja: Tarte tatin
Täydellinen kesäruoka
Tupaantuliaismenu uudessa kodissa