Ruoanlaittoon intohimoisesti suhtautuvan Patarouvan keittiössä kokataan herkullista kotiruokaa sesongin parhaista raaka-aineista. Monipuolisista resepteistä löytyy niin inspiroivaa fuusioruokaa, suomalaisia ruokaperinteitä kunnioittavia kotiruokaklassikoita kuin juhlavia, useamman ruokalajin illallisia jaettavaksi yhdessä ystävien kesken.
Tervetuloa Patarouvan ruokapöytään!
Se on huikea fiilis, kun tulet kotiin tiukan työviikon jälkeen ja tiedät, että Stellan ahkera Annastiina on käynyt siistimässä koko kodin putipuhtaaksi. Puhtaasta tuoksusta nautit jo etukäteen ja kevään valo tulvii sisään kirkaista ikkunoista. Kotimatkalla poikkesit kukkakauppaan ja valitsit mukaan kimpun sesongin parhaita värejä tai ehkä yhden kauniin liljan ja vähän vihreää. Menet kotiin ja istahdat pehmeään nojatuoliin, hymyilet ja nautit. Sitten tarvitaan vain vähän inspiraatiota ja kokataan perjantai-illan kevyt kattaus kahdelle. Tänään se voisi olla:
Lohitatakia ja sushiriisiä
Ainekset: - 400 g tuoretta lohifileetä
- ½ - 1 dlkuorittuja seesaminsiemeniä
- muutamaretiisi ohuina viipaleina
- ½ tuoretta kurkkua (juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi pituussuuntaan)
- muutama kevätsipulinvarsi hienonnettuna
- 3/4dl limen puristettua mehua
- 3/4dl soijakastiketta
- 2 rkl riisiviinietikkaa
Valmista ensin kastike sekoittamalla keskenään limenmehu soija ja riisiviinietikka. Nosta jääkaappiin.
Poista lohesta nahka. Leikkaa lohifileestä suorakaiteen muotoiset palat ja kuivaa lohen pinta.
Paahda seesaminsiemenet ruskeiksi kuivalla kuumalla pannulla. Kumoa siemenet lautaselle ja kääntele lohipalat kauttaaltaan seesaminsiemenissä.
Paista lohipaloja kaikilta sivuiltaan noin 30 sekunnin ajan riippuen palojen paksuudesta. Tarkoitus on jättää kalan keskiosa raa´aksi ja paahtaa sivut.
Nosta paistetut lohipalat leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä noin 2 cm:n viipaleiksi.
Lisää kastiketta reilusti lohipalojen päälle juuri ennen tarjoilua, koristele pilkotulla kevätsipulilla, ohueksi viipaloidulla retiisillä ja kurkulla. Tarjoa sushiriisin kanssa.
Tai ehkä sittenkin...
Copp-salaattia meidän malliin
eli runsaasti ja rouheasti
Tarina kertoo, että salaatti on saanut nimensä keksijänsä Bob Cobb’n mukaan. Ehkä nimi tuleekin muistisäännöstä ostaa raaka-aineita: EAT COBB eli egg, avocado, tomato sekä Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese?Ainekset:
- jääsalaattia
- 300 g broilerin fileesuikaleita pannulla kypsiksi paistettuina mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla
- 150 g amerikanpekonia uunissa rapeaksi paistettuna ja silputtuna
- 1 punasipuli ohuina renkaina
- 2 avokadoa reiluina paloina
- 4 kovaksi keitettyä munaa puolikkaina
- 150-200 g sinihomejuustoa reiluina paloina
- muutama punainen tomaatti reiluina paloina
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- 2-4 tl tomusokeria
- mustapippuria
Klassikko voittaa kuitenkin aina
Sinisimpukoita merimiehen tapaan
Kun ostat simpukat, pyydä pussiin jäitä, kuljeta pussi avoimena ja nopeasti kotiin. Simpukat ovat herkkää herkkua, vaikka niiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa.
Simpukat ovat sormiruokaa. Tyhjää simpukan kuorta voit käyttää haarukkana, jolla napsia simpukan lihat. Lientä voit nauttia tyhjällä simpukan kuorella tai lusikalla. Lisäksi ei tarvita kuin hyvää patonkia ja lasi kuiva valkoviiniä.
- 1 kg tuoreita sinisimpukoita
- voita tai oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria
- 2 sipulia hienonnettuina
- 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
- 1-2 dl kuivaa valkoviiniä
- 3 dl kuohukermaa
- 1 dl persiljaa silputtuna
Valmistaminen:
Puhdista simpukat veitsellä raaputtamalla tai karkealla perunanpesuharjalla. Vedä veitsen avulla simpukan parta pois kuorien saranapuolelta. Harjaa kaikki simpukat juoksevan veden alla puhtaiksi. Heitä pois kaikki rikkinäiset tai avoimiksi jääneet.
Kuullota sipulia ja valkosipulinkynsiä voissa. Lisää joukkoon valkoviini ja mausta liemi suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kumoa puhdistetut simpukat kattilaan Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä noin kuusi minuuttia, kääntele välillä. Lorauta sekaan kerma ja kiehauta vielä ylös. Tarjoa simpukat syviltä lautasilta ja kaada lientä niiden päälle. Silputtu persilja kruunaa koko keon. Muista kattaa pöytään iso kulho simpukan kuoria varten. Simpukat, jotka kypsinä jäävät kiinni ovat poisheitettäviä.